پنج شنبه , ۳۰ فروردین ۱۴۰۳
همه چیز در مورد آپاندیس
همه چیز در مورد آپاندیس

آپاندیس

آپاندیس چیست؟

آپاندیس (Appendix) یک زائده کوچک و انگشت مانندی است که چسبیده به روده بزرگ و در محل اتصال به روده کوچک بوده و در قسمت پایین و راست شکم قرار دارد. برای مشاهده مکان دقیق آپاندیس تصویر زیر را مشاهده کنید. طول آپاندیس ۲ الی ۲۰ سانتیمتر است و قطر آن ۶الی ۸ میلیمتر است.  هنگامی که آپاندیس ملتهب میشود به آن بیماری آپاندیست میگویند.

آپاندیس در کجای بدن قرار دارد؟
آپاندیس در کجای بدن قرار دارد؟

اگر فکر میکنید که شما به آپاندیست مبتلا نمیشود کاملا در اشتباهید زیرا هر کسی در هر سنی میتواند به آپاندیست مبتلا شود ولی در سنین ۱۰ الی ۳۰ سال احتمال آن زیادتر است.

پس لازم است که شما هم در رابطه با آپاندیس و خطرات و عوارض و جراحی آن اطلاعاتی داشته باشید. تا بتوانید آنرا زود تشخیص دهید و از عوارض خطرناک آن بکاهید.

تا کنون هیچ فایده و مزیتی از آپاندیس برای بدن شناخته نشده اما مشکلاتی که آپاندیس میتواند برای بدن ایجاد کند را میتوانید در این مقاله بیابید.

درد آپاندیس چگونه است؟

هنگامی که آپاندیس شما ملتهب میشود در ابتدا در ناحیه دور ناف دچار درد میشود و کم کم به سمت راست و پایین شکم منتقل میشود. درد آپاندیس در طول ۱۲ الی ۱۸ ساعت کم کم زیاد میشود.

چرا آپاندیس ما ملتهب میشود؟

آپاندیس هنگامی که بوسیله جسم خارجی، عفونت مدفوع یا سرطان و هر دلیل دیگه ای مسدود شود، باکتری های داخل آپاندیس تکثیر میشوند و التهاب آپاندیس شروع میشود و درد آن نیز شروع میشود. و باید به پزشک مراجعه شود.

علائم آپاندیس کدامند؟

درد در نواحی ناف که کم کم به سمت راست و پایین شکم میرود (البته در کودکان و خانمهای باردار نواحی دیگری از بدن درد کند)

درد به تدریج شدید و شدیدتر میشود

حالت تهوع و استفراغ

کاهش اشتها

تب

اسهال

ناتوانی در خارج کردن باد شکم

ورم کردن شکم

درد بیشتر هنگام راه رفتن و سرفه و عطسه

تشخیص ابتلا به آپاندیسیت

درد آپاندیس مشابه دردهای کیسه صفرا، درد عفونت مثانه و دستگاه ادراری، درد ورم معده، درد ناشی از عفونت روده، مشکلات تخمدان و درد بیماری کرون است و برای تشخیص آپاندیس معمولا پزشک آزمایشان زیر را برای بیمار در نظر میگیرد

آزمایش ادرار (تشخیص عفونت ادراری)

آزمایش خون (تشخیص عفونت در بدن)

آزمایش شکم (تشخیص التهاب)

سونوگرافی یا سی تی اسکن

بررسی قسمت راست روده

تفکرات اشتباه در مورد آپاندیس؟

استخر میتواند موجب بروز آپاندیس شود؟ خیر

برخی بر این عقیده اند که استفاده از استخرهای عمومی احتمال ابتلا به آپاندیست را زیاد میکند ولی به هیچ وجه این چنین نیست.

آپاندیس ارثی و ژنتیکی است؟ خیر – این موضوع تا کنون اثبات نشده است.

کارایی آپاندیس برای بدن؟

تا مدتی پیش کارکردی از آپاندیس در بدن دیده نشده بود. اما امروزه دانشمندان نظرات زیادی در مورد کاربردهای آپاندیس برای بدن ارائه داده اند.

نتایج تحقیقات علمی آمریکا نشان میدهد که آپاندیس در نوزادان هورمون هایی تولید میکند و در بزرگسالان نیز پادگنهایی (آنتی ژن ها) تولید میکند که برای ایمنی بدن مفید اند و با بیماری ها مبارزه میکنند.

تحیقاتی نیز نشان میدهد که بافتهای جداره آپاندیس میکروبهای موجود در مواد درحال دفع را تشخیص میدهد و اگر آن میکروب برای بدن مضر باشد، سیستم محافظ بدن را در مقابله با این میکروبهای فعال میکند.

آپاندیس میکروبهای مفید را در خود ذخیره کرده و در هنگام آلوده شدن سیستم گوارش بدن با میکروبهای مضر، میکروبهای مفید را آزاد کرده و باعث اسهال شده و از میزان مرگ و  میر میکاهد.

با برداشتن آپاندیس در برخی از آدمها شکم و روده راست آنها سفت میشود و باعث هموروئید میشود. و در اثر باکتریهای آزاد موجب چربی خود و خون آلوده میشود.

مطمئنا در آینده مزایای بیشتری از آپاندیس برای بدن کشف خواهد شد.

روشهای جراحی و درمان آپاندیس؟

برای درمان آپاندیس عموما اقدام به برداشت آن با عمل جراحی مینمایند. نام این عمل آپاندکتومی  (appendectomy) است. در صورتی که آپاندیس موجب آبسه شود باید آبسه را خشک و خارج نمود.

حتی هنگامی که پزشک به وجود آپاندیست (التهاب آپاندیس) در بدن شما شک هم میکند، توصیه میکند که با عمل جراحی آنرا خارج کنید تا از عوارض بعدی جلوگیری شود.

جراحی آپاندیس تحت عمل بیهوشی عمومی و در بیمارستان انجام میگیرد.

دو روش برای جراحی آپاندیس وجود دارد (و پزشک نوع جراحی را تشخیص میدهد)

جراحی باز: با برش ۲ الی ۴ سانتی متری

جراحی لاپاراسکوپ: آپاندیس با ایجاد یک سوراخ کوچک در شکم برداشته میشود. (مناسب برای خانمها)

بعد از جراحی نباید تا ۱۲ ساعت حرکت کنید و حتی نباید بنشینید. اما بعد از آن میتوانید آرام آرام بلند شوید و راه بروید.

و بعد از حدود ۲ هفته میتوانید به زندگی عادی خود برگردید. در جراحی نوع لاپاراسکوپی بهبود سریعتر انجام میگیرد.

در صورتی که بعد از عمل جراحی آپاندیس با عوارضی مانند سرگیجه زیاد، خون در ادرار، استفراغ، سرخی در زخم، تب، عفونت در محل زخم، سبکی سر مواجه شدید حتما به پزشک خود مراجعه کنید.

پیشگیری از آپاندیسیت

آپاندیس به طور کل قابل پیشگیری نیست اما میتوان با مصرف غذاهایی که پرفیبر  بوده و همچنین مصرف سبریجاب  و میوه های تازه خطر ابتلا به آن را کاهش داد.

خطرات و عوارض آپاندیس؟

اینکه تشخیص زود هنگام آپاندیس و عمل فوری آن و حتی حمل در صورت تشخیص احتمالی آپاندیس نیز به شدت توصیه میشود این است که در صورت پارگی آپاندیس احتمال مرگ زیاد خواهد بود. پاره شدن آپاندیس همچنین میتواند موجب آبسه شکمی نیز بشود که در نهایت موجد پریتونیت و مرگ بیمار میشود. به این دلیل است که حتی در صورتی که تشخیص آپاندیس نادرست هم بوده باشد باز هم زیانی به بیمار در مقایسه با خطر آپاندیس وارد نشده است. همیشه درد زیاد نشان از نزدیکی زمان پاره شدن آپاندیس نیست زیرا ممکن است آپاندیس با درد کمتری نیز پاره شود، پس باید زود جراحی و خارج گردد.

آپاندیس در خانمهای جوان؟

در خانمهای جوان درد تخم دان ممکن است با آپاندیست اشتباه گرفته شود. و با عمل آپاندیس در صورتی که آپاندیس سالم بوده باشد، باعث ایجاد چسبندگی در پایین شکم و لگن میشود که میتواند موجب نازایی شود. پس در مورد خانم ها آزمایشات و تستهای بیشتر انجام میگیرد و معنای آن بیماری خطرناک نیست بلکه جهت تشخیص دقیق تر این کار انجام میگیرد. برای خانمها عمل مناسب برای جراحی آپاندیس جراحی نوع لاپاراسکوپی میباشد زیرا میزان چسبندگی در این روش کمتر میباشد

آیا آپاندیس هنگام بارداری خطرناک است؟

برخی به اشتباه فکر میکنند که در صورتی خانمی باردار به آپاندیست مبتلا شود ، باید سقط کند اما اینچنین نیست و عمل آپاندیس را میتوان به راحتی در دوران بارداری انجام داد ، نکته در اینجاست که تشخیص آن باید با دقت بسیار زیادی صورت گیرد.

 

 

 

آپاندیس – آپاندیس چیست؟ – درد آپاندیس چگونه است؟ – چرا آپاندیس ما ملتهب میشود؟ – علائم آپاندیس کدامند؟ – تشخیص ابلا به آپاندیس؟ – تفکرات اشتباه در مورد آپاندیس – کارایی آپاندیس برای بدن چست؟ – خطرات و عوارض آپاندیس؟ – روشهای جراحی و درمان آپاندیس؟ – پیشگیری از آپاندیس؟ – آپاندیس در خانمهای جوان؟ – بارداری و آپاندیس؟ – خطرات آپاندیس برای بانوان، آیا آپاندیس موجب نازایی و ناباروری میشود؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

4 + 12 =