چهارشنبه , ۵ اردیبهشت ۱۴۰۳
آشنایی با بیماری آرتروز
آشنایی با بیماری آرتروز Arthritis

آشنایی با بیماری آرتروز و علائم آن

در بیماری آرتروز ، مفاصل و استخوانها ورم نموده با آماس مفاصل استخوانی مواجه میشویم.

آرتروز (Arthrose در فرانسوی و Osteoarthritis در انگلیسی) بیماریی است که به صورت تخریبی و پیش رونده غضروف مفاصل را هدف قرار میدهد (برخلاف نام آن ، بیماری آرتروز التهابی نیست) و التهاب در بیماری آرتروز یکی از عوارض جانبی آن است. و در بسیاری از مواد با روماتیسم مفصلی اشتباه گرفته میشود که یک بیماری التهابی است. در آرتروز تنها مفصل درگیر میشود ولی در روماتیسم فرد مبتلا با بی حالی مواجه میشود.

در بیماری آرتروز غضروف مفصل تحلیل میرود و به همین دلیل استخوان های زیر مفصلی با هم درگیر میشوند و این ساییدگی استخوانها به همدیگر باعث ملتهب شدن بافت های اطراف و ایجاد درد شدید میشود.

در واقع این غضروف ها هستند که بستر حرکت روان استخوانها روی هم در مفاصل را فراهم میکنند. وظیفه دیگر غضروف‌ها جذب تکانه‌ها در طی حرکات فیزیکی می‌باشد.

بیماری آرتروز بسیار شایع است و در ۲۵٪ ویزیت‌های پزشکان عمومی و ۸۰٪ رادیوگرافی افراد بالای ۶۵ سال دیده می‌شود (البته فقط ۶۰٪ آنان علامت دارند).

آرتروز بیشتر در کدام قسمت بدن بوجود میآید؟

بیماری آرتروز ممکن است در هر جای از مفاصل بدن ایجاد شود اما عمدتا در

مفاصل دست

مفصل پا

مفصل زانو

و ستون فقرات بوجود میآید.

علائم بیماری آرتروز کدامند؟

درد در مفاصل (در ابتدا درد کم است)

کاهش انعطاف پذیری

ملتهب شدن و تورم مفصل

صدا دادن مفاصل (صدای ترق تروق(

صدای ساییده شدن در مفاصل

نشت (افیوژن) مفصل

 علت ابتلا به آرتروز چیست؟

گرچه به نظر دانشمندان علت اصلی آرتروز ناشناخته است اما عوالی وجود دارد که خطر ابتلا به آرتروز را بالا میبرد. این عوامل عبارتند از:

عوامل ارثی – چاقی – بالارفتن سن – فعالیتهایی که فشار زیادی به مفاصل میآورند(میکروتروما مانند فوتبال ، رقص، قالی بافی – بیماری دیابت – سندروم مارفان – بمیاری ویلسون و آلکاپتونوری.

بیماری آرتروز در آقایان بیشتر است یا خانم ها؟

بمیاری آرتروز در خانم ها بیشتر وجود دارد و دلیل آن نیز مشخص نشده است.

چگونه از بیماری آرتروز پیشگیری کنیم؟

تناسب اندام و حفظ وزن مناسب میتواند بیشترین تاثیر را داشته باشد، تغذیه مناسب نیز بسیار موثر است (میتوان به هندوانه اشاره کرد که برای درمان آرتروز و روماتیسم توصیه میشود).

نحوه تشخیص بیماری آرتر؟

با بررسی آزمایشگاهی مایع موجود در مفاصل انجام میگیرد، این آزمایش جهت بررسی آرتریت التهابی صورت میپذیرد). با انجام رادیوگرافی مفصلهای مورد نظر و بررسی میزان فاصله مفصل ها و اسکلروز و کیست زیر غضروف تشخیص آرتروز انجام میگیرد.

درمان بیماری آرتروز؟

برای کاهش درد آرتروز (هنگامی که آرتروز شدید باشد، درد آن بسیار زیاد است و موجب بی قراری و بی خوابی میشود) از قرصهایی مانند آسپرین، بروفین، استامینیوفن استفاده میشود.

گرم کردن و ماساژ مفاصل درگیر نیز میتواند به کاهش درد کمک کند. اگر آرتروز در ناحیه گردن باشد، بستن یک گردن بند که مانع حرکت آن شود توصیه میشود. برای آرتروز ناحیه ستون فقرات توصیه میشود به پشت بخوابید و تشک بیمار سفت و طبی باشد.

با تزریق کورتون در داخل مفصل درگیر آرتروز، درد آن بصورت موقت کم میشود.

همچنین برای کاهش درد، از مسکنهای مخدر و تزریق اسید هیالورونیک نیز استفاده میشود.

به کسانی که آرتروز خفیف دارند فعالیتهای ورزشی توصیه میشود (سنگین نباشد) ولی در آرتروز شدید ، استراحت و بی تحرکی توصیه میشود.

فیزیوتراپی یکی از درمان‌های بسیار خوب آرتروز است. در فیزیوتراپی، فیزیوتراپیست با دادن تمرینات مناسب به بیمار و حرکات مفصلی و تحریکات اولتراسوند زمینه را برای بهبودی آماده  می‌کند. (ممکن است از حرکت دادن زیاد مفاصل با استفاده از چوب‌های زیربغل، عصا، واکر و زانوبند کشی جلوگیری شود)

علاوه بر داروهای ذکر شده، گاهی پزشک بر حسب نیاز بیمار داروهای گلوکوزآمین کندروئیتین، آنتی‌اکسیدان‌هایی مانند ویتامین C و ویتامین E، سلنیوم، فولات یا ویتامین B۹ و ویتامین B۱۲، ویتامین دی، (SAMe)، شل کننده‌های عضلانی و مسکن‌های قوی‌تر را تجویز میکند.

کدام جراحی ها برای آرتروز مفید اند؟

جراحی در هنگامی که درمان آن بدون جراحی امکان پذیر نمیباشد و استئوآرتریت شدید باشد، توصیه میشود، این جراحی ها شامل:

  • شامل مفصل‌سازی (آرتروپلاستی)
  • مفصل‌خشکانی (آرترودز)
  • برداشتن تکه‌های استخوانی در پی معاینه با مفصل‌بین (. مفصل‌بین (آرتروسکوپ) وسیله‌ای برای معاینهٔ داخل مفصل و تشخیص و عمل جراحی است)

 

 

 

 

 

 

آرتروز چیست؟- آرتروز چیست؟ – آرتروز بیشتر در کدام قسمت بدن بوجود میآید؟ – درمان درد آرتروز – علائم بیماری آرتروز کدامند؟ –  علت ابتلا به آرتروز چیست؟ – بیماری آرتروز در آقایان بیشتر است یا خانم ها؟ – چگونه از بیماری آرتروز پیشگیری کنیم؟ – نحوه تشخیص بیماری آرتر؟ – درمان بیماری آرتروز؟ –  کدام جراحی ها برای آرتروز مفید اند؟ –

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

چهار − یک =