پنج شنبه , ۳۰ فروردین ۱۴۰۳
دلیل آزمایش خون قبل از ازدواج چیست؟
دلیل آزمایش خون قبل از ازدواج چیست؟

دلیل آزمایش خون قبل از ازدواج چیست؟

دلیل آزمایش خون قبل از ازدواج چیست؟

آیا گروه های خونی متفاوت یا یکسان میتوانند با هم ازدواج کنند و اینکه چه منعی برای ازدواج آنها با هم وجود دارد؟

در کشورمان معمولا بعد از خواستگاری و قبل از ثبت ازدواج و خطبه عقد، از سمت دفتر ثبت ازدواج به پسر و دختر معرفی نامه ای برای انجام آزمایشهای خون و ادرار داده میشود تا به آزمایشگاه مراجعه نمایند و تایید آزمایشها برای ثبت عقد و ازدواج الزامی است.

مهم: آزمایشهایی که صورت میگیرد برای بررسی گروه خونی نیست و نوع گروه های خونی اهمیتی ندارد، یعنی گروه های خونی متفاوت و یکسان، برای ازدواج پسر و دختر مانعی بوجود نمی آورد. و هر گروه خونی با همه گروه های خونی دیگر میتواند ازدواج نماید.

چرا آزمایش خون انجام میگیرد؟

برخی بیماری ها مانند تالاسمی و بیماریهای ژنتیکی که از والدین به ارث برده میشوند مشکلاتی ایجاد میکنند. آزمایش خون برای غربالگری بیماری تالاسمی مینور و بررسی سیفلیس و هپاتیت B انجام میگیرد. فاکتوری که در این مورد اهمیت دارد آر هاش Rh نام دارد. یعنی علاوه بر نوع گروه خونی مانند A و B و O و… سیستمی دیگر به نام آر هاش وجود دارد.

Rh (آر-هاش) چیست؟

اگر کسی عامل آرهاش را بر روی گولبولهای قرمز خون داشته باشد یعنی Rh مثبت و اگر نداشته باشد به معنی Rh منفی است. به صورت تقریبی ۹۰% ایرانیان آرهاش مثبت هستند و ۱۰% آرهاش منفی.

اگر آر-هاش گروه خون مثبت باشد یعنی یکی از گروههای خونی B یا A+ یا O+ یا AB+ است و اگر آر-هاش منفی باشد یعنی دارای یکی از گروه های خونی B یا A- یا O- یا AB- است.

اگر مردی با آرهاش مثبت با زنی با آر-هاش منفی ازدواج کند. هنگام حاملگی ، اگر آرهاش جنین مانند مرد مثبت باشد، در بدن مادر آنتی بادی هایی برعلیه سلوسهای قرمز جنین ایجاد میگردد. البته در حاملگی اول تعداد این آنتی بادیها کم است و معمولا مشکلی برای نوزاد ایجاد نمیکند. ولی در هنگام زایمان به دلیل اینکه خون نوزاد با خون مادر بیشتر تماس پیدا میکند، مقدار این آنتی بادی ها زیاد میشود و در حاملگی های بعدی باعث ایجاد زردی شدید و یا سقط جنین میگردد.

توصیه هایی برای مادران دارای گروه های خونی با Rh منفی : (در صورتی که آرهاش مرد مثبت باشد)

در طول دوران حاملگی اول و همچنین ۷۲ ساعت بعد از زایمان باید با روشی مناسب ، اقدام به سد نمودن و تصفیه سریع سلولهای Rh مثبت از جریان خون مادر به کار رود تا در حاملگی های بعدی مشکلی ایجاد نگردد. این کار معمولا با استفاده از آنتی بادیهای ضد Rh (آمپول روگام) در هفته ۲۸م بارداری و در طی ۷۲ ساعت بعد از زایمان انجام میگیرد و موجب تشکیل پادتن هایی میشود که امکان تحت تاثیر قرار دادن جنینهای بعدی را رفع میکند.

اگر آر-هاش گروه خونی مرد منفی باشد:

در این صورت هیچ مشکلی برای ازدواج ندارد و با هر گروه خونی میتواند ازدواج نماید

چرا میگویند گروه خونی عروس و داماد به هم نمیخورد؟

همانطور که گفتیم گروه خونی افراد هیچ ممانعتی برای ازدواج آنها ندارد. اما اگر فردی در سوابق خود یا اقوام خود یکی از بیماریهایی که از طریق ژن ها منتقل میشوند (مانند تالاسمی) را داشته باشند، بررسی میشود که تا میزان احتمال دارد فرزند آنها به آن بیماری دچار شود.

نکاتی در مورد ازدواج افراد تالاسمی:

  • دو نوع تالاسمی مینور و تالاسمی ماژور وجود دارد. در تالاسمی مینور فرد مبتلا هیچ علائمی از بیماری ندارد و بیماری حادی نیست و نیازی هم به درمان نیست و فرد از نظر ظاهری کاملا سالم است. اما تالاسمی ماژور یک بیماری حاد است و هزینه های درمان آن بسیار بالاست
  • وصلت فرد مبتلا به تالاسمی مینور با افراد سالم هیچ مانعی ندارد.
  • اگر دو نفر تالاسمی مینور داشته باشند با هم ازدواج نمایند، به احتمال ۲۵% فرزند آنها مبتلا به تالاسمی ماژور شود که بسیار خطرناک است

پیش بینی آر-هاش گروه خونی فرزند:

  • اگر والدین هردو دارای Rh- باشند، فرزند آنها نیز Rh- خواهد بود
  • اگر والدین هردو دارای Rh+ باشند، فرزند آنها میتواند Rh- یا  Rh+ باشد
  • اگر یکی از والدین Rh- و دیگری Rh+ باشد، فرزند آنها میتواند Rh- یا  Rh+ باشد

مهم: آزمایش ادرار قبل از ازدواج برای بررسی اعتیاد انجام میگیرد.

blood test before marriage

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

5 × یک =