چهارشنبه , ۵ اردیبهشت ۱۴۰۳
تغییرات و سازگاری های بدن در بارداری

تغییرات و سازگاری های بدن در بارداری

تغییرات و سازگاری های بدن در بارداری

در دوران بارداری در بدن ، تغییراتی روی می دهد که به منظور سازگاری با وضعیت جدید است . این تغییرات پس از جایگزینی تخم در رحم شروع شده و در طول بارداری ادامه می یابد. این تغییرات به علت ترشح هورمون ها و فشار رحم بر روی سایر اعضای بدن است که گاهی موجب ناراحتی زن باردار می شود . باید بدانید این تغییرات طبیعی است و بسیاری از آنها ، پس از زایمان و شیردهی به حالت اولیه باز می گردد.

 پوست : تقریبا در اکثر زنان باردار در نیمه دوم بارداری در اثر تغییرات هورمونی ، ترک هایی بر روی پوست شکم ، پستان ها و ران ها ایجاد می شود . وجود این ترک ها معمولا ارثی است و پس از زایمان کمتر می شود ولی هرگز از بین نمی رود. گاهی نیز لکه های قهوه ای رنگ بر روی پوست صورت و گردن ظاهر می شود که به آن (( ماسک حاملگی )) می گویند.برای این تغییرات ، درمان خاصی وجود ندارد ولی استفاده از کرم های ضد آفتاب برای لکه های صورت و کرم های چرب کننده  برای ترک های پوست می تواند کمک کننده باشد. توصیه می شودضریب حفاظتی کرم ضد آفتاب بیشتر از ۳۰ نباشد .

مو : معمولا ریزش مو در دوران بارداری کاهش می یابد و خانم ها اظهار می کنند که در طول بارداری ، موهایشان پرپشت تر می شود . ولی در واقع تعداد موها اضافه نمی شود بلکه کمتر از دوران غیربارداری می ریزد . بهتر است در سه ماه اول یارداری ، از رنگ و داروهای شیمیایی برای مو ها استفاده نشود . احتمالریزش مو پس از زایمان ، طبیعی و ناشی از تغییرات هورمونی است و با گذشت زمان به حالت قبل بر می گردد.

پستان: در هفته های اول ، ممکن است زن باردار در پستان های خود احساس درد و خارش کند . بعد از ماه دوم اندازه پستان ها افزایش می یابد و رگ های ظریفی در زیر پوست دیده می شود . نوک پستان بزرگ و هاله آن پر رنگ می شود .در اواخر بارداری با فشار ملایم انگشتان روی پستان ها مایعی زرد رنگ و غلیظ به نام آغوز از نوک آنها خارج شود .

وزن:  در صورتی که تغذیه در دوران بارداری کافی و مناسب باشد ، افزایش وزن مطلوبی خواهد داشت . این افزایش وزن مربوط به رشد جنین ، جفت ، اندازه پستان ها و رحم افزایش حجم خون و ذخایر چربی است . زن باردار در هر شرایطی (لاغر ، طبیعی ، چاق ) باید افزایش وزن داشته باشد ولی میزان افزایش وزن کمتری نیاز دارد. اگر افزایش وزن زن باردار متناسب باشد از تولد نوزادان کم وزن کاسته می شود . بنابر این استفاده  صحیح از مواد غذایی قابل دسترس می تواند بسیار ارزشمند باشد. میزان افزایش وزن مطلوب در دوران بارداری برای همه زنان باردار یکسان نیست و بر اساس شاخص توده بدنی مربوط به قبل از بارداری محاسبه می شود.

دستگاه تنفس: به علت بزرگ شدن رحم و افزایش فشار آن به قسمت پایین ریه ها و تاثیر هورمون های مربوط به بارداری ممکن است تنفس سطحی و تند شود . در صورت تنگی نفس ، گذاشتن چند بالش در زیر سر و شانه ها و قرار گرفتن به حالت نیمه نشسته  ، پرهیز از پرخوری ، فاصله دادن بین زمان خوردن و خوابیدن و صاف نگهداشتن عضلات پشت بدن در هنگام نشستن کمک کننده است . الگوی صحیح تنفس در کلاس های آمادگی برای زایمان آموزش داده می شود. ( نکته : در صورت تنفس دردناک ، خس خس سینه ، سرفه های خلط دار و یا عدم بهبود تنگی نفس با توصیه های فوق بایستی حتما با پزشک مشورت شود) .

دستگاه ادراریدر اوایل بارداری به علت تغیرات هورمونی و اواخر بارداری به علت بزرگ شدن رحم و فشار آن بر روی مثانه ، دفعات ادرار کردن بیشتر می شود . این علامت در صورتی که با درد و سوزش هنگام ادرار کردن همراه نباشد ، طبیعی است . کم کردن مصرف مایعات قبل از خواب شبانه به بهبود این وضعیت کمک می کند . به منظور تخلیه کامل مثانه در هنگام ادرار کردن ، خم شدن به طرف جلو توصیه می شود .( نکته : اگر علاوه بر بر تکرار ادرار ، سوزش و درد در هنگام ادرار کردن پیدا شود ، بایستس با پزشک یا ماما مشورت شود) .

دستگاه قلبی – عروقی: 

دستگاه گوارش:

سایر ناراحتی ها و تغییراتی که زن باردار بطور شایع از آنها شکایت می کنند ، شامل :

تهوع و استفراغ صبحگاهی:

کمردرد و پشت درد:

خستگی:

افزایش ترشحات مهبل (واژن):

ورم:

واریس:

گرفتگی پا ها:

ویار:

 

در حال تکمیل شدن ……

 

 

 

 

تغییرات بدن در بارداری,تغییرات مو در بارداری,تغییرات پوست در بارداری,تغییرات پستان در بارداری,ریزش مو در دوران بارداری,,,,,,

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

یک − 1 =