جمعه , ۳۱ فروردین ۱۴۰۳
سکته قلبی
سکته قلبی

سکته قلبی

سکته قلبی یا انفارکتوس حاد قلب چیست؟

سکته قلبی یا انفارکتوس میوکارد عبارت است از صدمه به قسمتی از عضله قلب ،که بعلت انسداد در رگهای کرونری (رگهای تغذیه کننده عضله قلب ) رخ می‌دهد که جریان خون به عضله قلب ناگهان قطع شود وجریان خون در آن قسمت از بین می رود لخته درون رگ کرونری جریان خون و اکسیژن رسانی به عضله قلبی را مختل می کند،که سبب مرگ سلولهای قلبی در آن ناحیه می شود. انسداد می‌تواند به علت ایجاد پلاک، ماده‌ای که عمدتاً از چربی، کلسترول و مواد زائد سلولی تشکیل شده است، ایجاد شود ماهیچه قلبی آسیب دیده توانایی خود برای انقباض را از دست می دهد وعضله قلبی باقیمانده برای جبران منطقه آسیب دیده واردعمل خواهد شد. گاهی ،استرس شدید ناگهانی می تواند یک حمله قلبی را شروع کند توقف گردش خون ممکن است ناگهانی و بدون هیچ علائم قبلی نمایان گردد یا پس از چند حمله آنژینی (درد قفسه سینه) نمود یابد

عمده‌ترین دلیل سکته بسته‌شدن رگ‌های تغذیه‌کننده قلب است. برای رفع انسداد غیر از دارو، از بالن و جراحی قلب باز (تعویض رگ مسدود شده) استفاده می‌شود. سکته قلبی نوعی عارضهٔ فراگیر است که هرساله باعث درگذشتن هزاران تن می‌گردد.اصلاح زندگی یکی از عوامل پیشگیری از سکته قلبی است

ازعوامل اصلی تاثیرگذار در سکته قلبی می توان ازبیماریهای دیابت، فشارخون بالا، کلسترول خون بالا افراط در استعمال دخانیات و الکل، عدم فعالیت بدنی، فشار عصبی، سابقهٔ فامیلی و سن نام برد.

باید توجه داشت که تمام افرادی که دچار سکته قلبی می‌شوند، همگی همان علائم با همان شدت را تجربه نمی‌کنند.

عوامل مسدود کننده عروق کرونری (رگهای تغذیه کننده عضله قلب) :

  1. کلسترول بد:

کلسترول بد، همچنین یا همان لیپوپروتئین (LDL)  یکی از دلایل اصلی انسداد در شریان‌ها است. کلسترول ماده‌ای بی رنگ بوده که در غذای روزانه شما وجود دارد. همه کلسترول‌ها بد نیستند، اما کلسترول LDL به دیواره‌های شریان‌های شما چسبیده و پلاک تولید می کند. پلاک یک ماده سخت است که به دیواره رگ‌های خونی می‌چسبد و باعث ضخیم شدن آن می‌شود. به مرور، پلاک جریان خون درون شریان‌ها را دچار مشکل می‌کند.

  1. چربی اشباع شده:

چربی اشباع شده بیشتر در محصولات گوشتی و لبنی، از جمله گوشت گاو، کره و پنیر یافت می‌شود که ممکن است به ایجاد پلاک در عروق کرونری کمک کنند. این چربی‌ها با افزایش کلسترول بد در سیستم خون شما و کاهش میزان کلسترول خوب می‌تواند منجر به انسداد شریان‌ها شود.

  1. ترانس چرب:

چربی ترانس یا چربی هیدروژنه شده نوع دیگری از چربی است که سبب مسدود شدن عروق می‌شود،  ترانس چربی معمولاً مصنوعی تولید می‌شود و می‌تواند در انواع غذاهای فرآوری شده یافت شود. چربی ترانس معمولاً بر روی برچسب‌های مواد غذایی به عنوان روغن هیدروژنه نام برده می‌شود.

افراد با مشخصات زیر بیشتر در معرض سکته قلبی هستند :

  1. فشار خون بالا
  2. سطح کلسترول بالا
  3. دیابت و سطح قند خون بالا
  4. چاق
  5. مصرف دخانیات
  6. سن
  7. سابقه خانوادگی
  8. کم تحرکی ( ورزش نکردن )

علائم سکته قلبی :

  1. احساس فشار یا تنگی در قسمت قفسه سینه
  2. تنگی نفس
  3. عرق کردن
  4. حالت تهوع
  5. استفراغ
  6. اضطراب
  7. سرفه
  8. سرگیجه
  9. ضربان شدید قلب

نحوه تشخیص سکته قلبی :

بعد از معاینه پزشک و بررسی نارسایی های ضربان قلب تعدادی تست من جمله تست اکو قلب، الکتروکاردیوگرام و هولتر وهمچنین الکتروکاردیوگرام برای اندازه گیری فعالیت الکتریکی قلب شما انجام می شود آزمایش خون هم برای بررسی پروتئین های مرتبط با بیماریهای قلبی انجام می شود.

نحوه درمان سکته قلبی:

فرد دچار سکته قلبی باید فورا به اورژانس بیمارستان مراجعه کند اولین قدم استراحت کامل، تجویز اکسی‍ژن و کنترل فشار خون و ریتم قلبی است پایش مداوم نوار قلب سریعاً آغاز می شود،زیرا ضربانات نامنظم قلبی مهمترین علت مرگ در چند ساعت اول پس از حمله قلبی هستند. برای رفع گرفتگی عروق از آنژیوپلاستی استفاده می شود

به طوری که جراح یک لوله طولانی و نازک به نام کاتتر را از طریق شریان خون وارد می‌کند تا به محل گرفتگی رگ برسد. سپس یک بالون کوچک متصل به کاتتر برای باز کردن شریان، وارد رگ شده و از قسمت گرفتگی عبور داده می‌شود.

ممکن است پزشک از پیوند عروق کرونرقلب استفاده کند بطوری که جراح بعد از مرتب سازی  رگها و شریانهای خون شرایط جریان خون درناحیه مسدود شده را فراهم می کند درهر حال بعد از این مراحل بیمار بهبود پیدا می کند.

نحوه پیشگیری از سکته قلبی:

بهترین و مناسبترین راه پیشگیری از سکته قلبی رعایت رژیم غذایی مناسب شامل مصرف غلات،سبزیجات،میوه ها و عدم مصرف مواد غذایی شامل قند،چربی های اشباع شده وچربی ترانس می باشد و همچنین اجتناب از مصرف غذاهای حاضری و موادی مانند سوسیس و کالباس و نوشابه‌های گازدار تا حد امکان باید رعایت شود این رژیم غذایی برای افراد مبتلا به بیماریهای دیابت، فشار خون بالا و کلسترول بالا بسیار مهم است.

عدم مصرف دخانیات و ترک آن خطر ابتلا به حمله قلبی را به طور چشمگیری کاهش می دهد وسلامت قلب و ریه ها را بهبود می بخشد.

انجام ورزش و فعالیت بدنی هم از راههای مهم پیشگیری از سکته قلبی است که باید در تمام سنین و به طور مرتب انجام شود.

کمک های اولیه در مواجهه با بیماری سکته قلبی:

  1. سعی کنید بر روحیه خود مسلط باشید برای کاهش اضطراب بیماراز سر و صدا کردن، گریه و سایر مواردی که باعث اضطراب بیشتر بیمار می شود خودداری کنید.
  2. بیمار را از هرگونه فعالیت اضافی مانند راه رفتن، دویدن و … باز دارید و وی را در وضعیت استراحت کامل قرار دهید
  3. از دادن خوراکی و آشامیدنی به بیمار اجتناب کنید.
  4. در صورتی که بیمار ، دچار تنگی تنفس است، وی را در وضعیت نشسته قرار دهید و پاهایش را از تخت آویزان کنید.
  5. در صورتی که بیمار ، دچار افت فشار خون است وی را در وضعیت خوابیده قرار دهید و پاهایش را بالاتر از سطح بدن نگهدارید.
  6. انتقال هر چه سریع تر بیمار به مراکز درمانی با آمبولانس یا وسیله شخصی نکته بسیار مهمی است، بنابراین سعی کنید در این موارد، زمان را از دست ندهید.
  7. اگر بیمار بی هوش باشد سعی کنید عملیات احیاء قلبی عروقی را به درستی برایش اجرا نمایید

و اما کلام آخر:

فراموش نکنید که ممکن است مشکل قلبی داشته باشید یا حتی دچار سکته‌ قلبی بشوید بدون اینکه درد قفسه‌ی سینه را تجربه کنید. این وضعیت خصوصا در میان زنان معمول است.

اغلب اوقات علت نامنظم‌شدن ضربان قلب چیزی است که به سادگی قابل کنترل است، مانند مصرف مقدار زیاد کافئین یا کمبود خواب. اما بعضی اوقات این نشانه می‌تواند خبر از یک مشکل قلبی بدهد که نیاز به درمان دارد. بنابراین از پزشک بخواهید که این مورد را بررسی کند.

*اگر امروز برای سلامتی و پیشگیری وقت نگذاریم فردا باید برای درمان وقت بگذاریم*

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

2 × پنج =