پنج شنبه , ۳۰ فروردین ۱۴۰۳
روش های کاهش درد زایمان

روش های کاهش درد زایمان

روش های کاهش درد زایمان

روش هایی که برای کاهش درد زایمان بکار می روند عمدتا به دو گروه تقسین می شود:

الف ) روش هایی که بدون استفاده از داروی بی حسی و با استفاده از مهارت زن موجب می شود که وی بتواند زایمان خود را آگاهانه هدایت کند. در این حالت ، زن باردار قادر است که احساس درد زایمان را به حداقل برساند . این روش ها عبارتند از :

  • تمرین کششی ، تن آرامی ، مهارت تنفسی: 

با تمرینات کششی می توان از بروز عوارضی مانند : درد مفاصل ، کمر درد ، مشکلات در سیستم گوارشی ، ادراری ، شل شدن عضلات کف لگن و … جلوگیری کرد.  این تمرینات نه تنها باعث توانایی ذهن می شود بلکه به همراه تن آرامی و مهارت های تنفسی موجب بر قراری هماهنگی قوای جسمی ، ذهنی و روانی می گردد. مهارت ها در کلاس آمادگی برای زایمان به طور عملی آموزش داده می شود .

  • قرار گرفتن در وضعیت های مختلف در زمان درد:

تغییر وضعیت موجب رفع خستگی ، راحتی بیشتر و گردش خون بهتر می شود. زن باردار می تواند به دلخواه خود ، به هر حالتی که راحت تر است (مانند : نشسته ، ایستاده ، خوابیده ، دراز کشیده و یا راه رفتن) را انتخاب کند. آزادی در انتخاب وضعیت موجب می شود تا توانایی وی برای تحمل درد زایمان افزایش یابد و احساس رضایت و خشنودی کند.

 

  • فشار مخالف:

در این روش فشاری مداوم و قوی با مشت ، پاشنه دست و یا شی سخت بر پایین کمر وارد می شود. این فشار کمک می کند تا احساس فشار داخلی و درد در پایین کمر راحت تر تحمل شود . سایر مناطقی که فشار روی آنه می تواند اثر آرام بخشی زیادی داشته باشد شامل : لگن ، ران ها ، پاها ، شانه ها و دست ها می باشد. این فشار در مرحله اول شروع درد زایمان اثر تسکین بخش دارد.

 

  • تمرکز ، تجسم خلاق و انحراف فکر:

زن باردار با متمرکز کردن حواس و فکر خود به شرایطی غیر از شرایط زایمانی مانند دعا کردن ، نگاه کردن به یک عکس ، به یاد آوردن خاطرات خوب ، راه رفتن ، تماشای تلویزیون ، شنیدن ، لمس کردن ، انجام صحیح تمرین های تنفسی می تواند به کاهش درد کمک کند. در واقع این روش پرورش دادن تخیل ، تجسم و مثبت گرایی در ذهن است . وی از این طریق می تواند در حین انقباضات رحمی به یک تمرکز درونی برسد ، در نتیجه احساس درد را از طریق انحراف فکر و تمرکز به حداقل برساند.

  • آوا یا موسیقی:

شنیدن موسیقی دلخواه یا آوای قران می تواند در هنگام انقباض و درد شرایط مطلوبی برای وی ایجاد کند. این روش موجب تن آرامی و کاهش احساس درد می گردد.

  • هیپنوتیزم:

این روش بصورت ایجاد تغییرات موقت مغزی همراه با بیهوشی می باشد که موجب افزایش قدرت تلقین می شود. هیپنوتیزم باعث آرامش جسمی و فکری ، افزایش تمرکز و حتی ایجاد توانایی در کنترل فشار خون ، ضربان قلب و خمچنین کاهش درد می شود . این روش به دانش و مهارت عامل زایمان نیاز دارد.

  • گرمای سطحی:

در این روش اشیای گرمی  مانند بطری آب گرم ، حوله مرطوب و گرم را بر روی قسمت تحتانی بدن ( شکم ، کشاله ران ، میاندوراه و کمر ، قرار می دهند . گرما باعث افزایش جریان خون ، کاهش درد و خستگی می شود. ژل های گرم کننده ، کشیدن پتو بر روی تمام بدن و دوش گرفتن با آب گرم نیز کمک کننده است .

  • سرمای سطحی:

در این روش استفاده از کیسه آب یخ ، تکه های یخ و حوله خیس شده با آب سرد بر روی کمر ، میانوراه و مقعد توصیه می شود . به خصوص اگر زن باردار احساس گرما می کند استفاده از لباس های خنک می تواند باعث راحت تر شدن وی گردد. سرما از طریق کم کردن درجه حرارت عضله و کاهش گرفتگی آن باعث کاهش درد می شود.

  • آب درمانی و استفاده از وان زایمان:

این روش برای شل شدن عضلات ، کاهش اضطراب ، درد و تحریک زایمان مفید است این روش موجب احساس راحتی و تن آرامی حین انقباضات می شود. روش های مختلف آب درمانی شامل : استفاده از وان یا دوش آب گرم ، استفاده از دوش دستی برای ریختن آب روی شکم و کمر ، استخر زایمان و جکوزی می باشد.

  • لمس و ماساژ:

یکی از راه های آرام کردن و انرزی دادن ، لمس و ماساژ است . نوازش اطمینان بخش و دوستانه قسمت گونه و موها ، در آغوش گرفتن ، ماساژ نواحی دست ، کمر ، باسن و سایر قسمت های بدن توسط ((همراه)) می تواند موجب کاهش درد و تسکین زن باردار شود.

  • طب سوزنی:

برای کاهش درد ، با سوزن بر روی نقاط مشخصی از بدن فشار وارد می شود . این روش به مهارت عامل زایمان نیاز دارد.

  • طب فشاری:

در این روش ایجاد فشار عمیق با دست بر روی نقاط مشخصی از بدن موجب کاهش درد می شود . معمولا این فشار با نوک انگشت شست و سایر انگشتان وارد می شود. نقاط طب فشاری شامل : شانه ها ، پایین پشت ، لگن ، قوزک پا ، ناخن های کوچک انگشتان پا و کف پا می باشد که توسط همرا آموزش دیده در هنگام دردهای زایمان استفاده می شود.

  • تحریک الکتریکی عصب از راه پوست (TENS) :

در این روش دو جفت بالشتک الکتریکی مخصوص بر روی کمر نصب می شود. این بالشتک ها به دستگاه کوچکی متصل است که در دست زن باردار قرار می گیرد. وظیفه دستگاه ریا، تولید امواجی است که موجب کاهش درد در هنگام انقباض می شود. میزان تولید امواج و کنترل آن در اختیار خانم باردار است.

  • آروماتراپی:

ب) روش هایی که با تزریق نوعی داروی بی حسی مانع انتقال حس درد به مغز می شود. این روش ها عبارتند از :

  1. بی حسی نخاعی و یا اپیدورال:

برای انجام بی‌حسی اسپاینال، متخصص بیهوشی با مشخص کردن محل دقیق تزریق در ستون فقرات، سوزنی را وارد بدن می‌کند. سوزن از سخت‌شامه یا دورا که لایۀ محافظ نخاع است عبور می‌کند و پس از برگشت مایع نخاعی، متخصص بیهوشی از دقیق بودن محل مطمئن می‌شود و در این حالت در سه تا پنج ثانیه تزریق را انجام می‌دهد. در این روش سوزن بعد از تزریق خارج خواهد شد.

  1. استنشاق داروی بی دردی:

در این روش مادر زمانی که احساس درد می کند، گاز انتونکس را جلوی دھان گرفته و توسط شاسی مخصوصی که موجب آزاد شدن گاز می شود آن را استنشاق می کند.  لذا بایستی مادر هنگامی که دردش شروع شد شاسی را فشار داده و از گاز انتونکس تنفس کند  و به محض اتمام درد و شل شدن رحم از هوای اتاق تنفس کند.

  1. تزریق داروی بی دردی:

بی‌حسی اسپاینال با روش بی‌حسی اپیدورال از چند جهت تفاوت دارد. در بی‌حسی اسپاینال، داروی بی‌حسی به طور مستقیم به مایع نخاعی تزریق می‌شود، اما در روش اپیدورال، داروی بی‌حسی به فضای بیرونی اطراف نخاع وارد می‌شود. همچنین در بی‌حسی اسپاینال، داروی بی‌حسی به جای تزریق مداوم، تنها یک بار تزریق می‌شود، در نتیجه، روند بی‌حسی سریع و کامل است اما تنها چند ساعت دوام می ‌آورد.

 

 

 

 

 

 

کاهش درد زایمان,روشهای کاهش درد زایمان,زایمان طبیعی,متخصص زنان و زایمان ارومیه,آروماتراپی,بی حسی نخاعی,اپیدورال,استنشاق دارویی,تزریق داروی بی دردی,طب فشاری,طب سوزنی,بی‌حسی اسپاینال,بی‌حسی اپیدورال,کاهش اضطراب زایمان,زایمان طبیعی,,,,,,,

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

1 × پنج =