پنج شنبه , ۹ فروردین ۱۴۰۳
علائم و علتها و تشخیص و درمان پارگی رباط زانو
علائم و علتها و تشخیص و درمان پارگی رباط زانو

پارگی رباط زانو علائم و علتها و راههای درمان آن

پارگی رباط زانو

علائم و علتهای پارگی رباط

و راههای درمان آن

تعریف رباط:

رباط به بافتهای همبندی میگویند که در اطراف مفاصل قرار گرفته اند رو باعث ثبات حرکت مفاصل شده و از آنها محافظت میکنند. رباطها مانند فیبر هستند و در برابر کشش مقاومت دارند. با آسیب دیدن رباط، حرکت و مفاصل بی ثبات میگردد.

یکی از مهمترین رباطها، رباط صلیبی زانو است که با محدود کردن دایره حرکتی زانو، از آن در مقابل آسیبها و پارگی مینیسک محافظت میکند.

رباط زانو چیست؟

در زانو چهار رباط اصلی وجود دارند.( بیشتر بخوانید)

علتهای پارگی و کشیدگی رباط صلیبی زانو کدامند؟

  • توقف ناگهانی در هنگام دویدن
  • کشیدگی بیش از حد زانو
  • پرش و فرود آمدن با زانوی خمیده
  • تغییر ناگهانی وزن از یک پا بر روی پای دیگر
  • صدمه یا ضربه خودن زانو
  • پیچ خوردن زانو در هنگام قرار داشتن پا روی زمین

علائم پارگی رباط زانو کدامند؟

شدت و علائم پارگی رباط صلیبی پا به میزان کشیدگی یا پارگی رباط صلیبی زانو بستگی دارد.

آسیب دیدگی خفیف (درجه ۱): در این نوع آسیب دیدگی رباط‌های زانو کشیده می شوند اما پاره نمی‌شوند. اگرچه مفصل درد و ورم شدید ندارد، رگ به رگ شدگی خفیف باعث افزایش خطر آسیب دیدگی مجدد می‌شود.

آسیب دیدگی متوسط (درجه ۲): پارگی رباط زانو به میزان جزئی می باشد. ورم و کبودی شایع است و استفاده از مفاصل، دشوار و همراه با درد است.

آسیب دیدگی شدید (درجه ۳): پارگی رباط زانو بطور کامل می باشد و باعث ورم و گاهی خونریزی زیر پوستی می‌شود. در نتیجه، مفصل بی ثبات است و نمی‌توان وزن را تحمل کند. اغلب در زمان پارگی درجه سه فرد هیچ دردی را احساس نمی‌کند، زیرا تمامی فیبرهای درد در زمان آسیب دیدگی پاره می‌شوند.

تشخیص پارگی رباط صلیبی زانو

در ابتدا پزشک سوالاتی در مورد اتفاقی که برای زانوی شما افتاده سوالاتی میپرسد. سپس با معاینه فیزیکی زانو به بررسی تورم و کبودی و دامنه حرکتی آن میپردازد.

به احتمال زیاد برای تشخیص پارگی ، ام آر آی تجویز خواهد کرد، زیرا این آزمایش تمامی رباط ها و صدمات وارده به آنها را نشان میدهد. تصویر برداری با اشعه ایکس نیز احتمالا تجویز گردد.

درمان پارگی رباط صلیبی زانو

برای درمان کشیدگی و پارگی رباط زانو چه اقداماتی لازم است؟

  • بلافاصله پس از آسیب دیدگی به پای خود استراحت دهید (۴۸ الی ۷۲ ساعت)
  • به محض آسیب دیدگی بر روی ناحیه آسیب دیده یخ قرار دهید. (هر دو ساعت یک بار و هر بار به مدت ۱۵ دقیقه)
  • زانوی خود را بوسیله ی بانداژ فشاری ببندید (البته نه فشار خیلی قوی) این کار موجب کاهش ورم و اسراحت مفاصل زانو میگردد.
  • پای خود را بالا بگیرید (بالاتر از سطح قلب به منظور کاهش ورم)
  • از گرم کردن زانوی خود بپرهیزید
  • از دویدن و ورزش های دیگر خودداری کنید.
  • از ماساژ ناحیه آسیب دیده خودداری کنید.

اکثر با روشهای درمانی ساده و توانبخشی، رباط آسیب دیده درمان میشود. و در موارد اندکی نیاز به جراحی پیدا میکند.

درمان کشیدگی و پارگی رباط بدون جراحی:

استفاده از داروهای درمانی و فیزیوتراپی و زانوبند مخصوص و تزریق اوزون و پلاسمای غنی از پلاکت (PRP) به مفصل زانو ، روند بهبود رباط زانو را تسریع میبخشد.

  • استفاده از دارو:
    استفاده از داروهای مسکن و ضد درد و التهاب غیر استوئیدی برای کنترل درد و سرعت بخشیدن به بهبودی مفید است. داروهای مخدر هم ممکن است برای مدت کوتاهی استفاده شوند.
  • ورزش و فیزیوتراپی:
    فیزیوتراپ برنامه ای ۲ الی ۱۲ هفته ای طراحی میکند. این برنامه جهت کاهش درد و ورم و بهبود دامنه حرکتی و انعطاف پذیری و استحکام و تعادل صورت میگیرد. روشهایی مانند یخ درمانی، گرما درمانی ، اولترا سوند ، تحریک الکتریکی عصب ، بستن نوار ، حرکت های ورزشی و ماساژ بنا به تجویز فیزیوتراپ میتوانند بسیار موثر باشند.
  • ازن تراپی:
    برای درمان دردهای ماهیچه ای و مفصلی از روش ازن تراپی استفاده میشود، تزریق ازون موجب سرعت بهبود شده و گردش خون به بافتها را تسریع میبخشد.در این روش درمانی ترکیبی از ازون، پروکائین، ویتامین بی ۱۲ و مواد دیگر در بافت های نرم، لیگامان ها یا تاندون‌هایی که به استخوان متصل شده است تزریق می‌شود. این تزریق در مفصل زانوی آسیب دیده انجام می‌شود و باعث درمان تورم و  افزایش جریان خون می‌شود، در نتیجه رسوبات فیبری را تحریک می‌کند تا باعث شود سلول‌ها با کمک این رسوبات بافت‌های رباط‌ آسیب دیده را ترمیم کنند. این تزریق باید هر۲-۱ هفته یکبار تکرار شود، بعد از ۱ الی ۲ جلسه ازن درمانی بیماران به نتیجه دلخواه دست خواهند یافت.
  • پلاسمای غنی از پلاکت (تزریق PRP)
    این پلاسما از پلاکت های غلیظ شده خود بیمار گرفته میشود و برای درمان پارگی رباط زانو استفاده میگردد. تزریق پی آر پی بیمار را در بسیاری از موارد از دارو و جراحی بی نیاز میکند. حتی برای درمان آسیب دیدگی های تاندون و غضروف و استخوان های زانو و آرتروز هم استفاده میگردد. در طول این روش، میزان کمی از خون بیمار گرفته می‌شود و سپس در سرعت بالا چرخانده می‌شود (با استفاده از سانتریفیوژ) تا پلاکت‌ها غلیظ  شوند، سپس پلاکت ها دور یا نزدیک ناحیه آسیب دیده زانو تزریق می‌شوند. غلظت فاکتورهای رشد پلاسمای غنی از پلاکت در این سطح سه تا پنج برابر بیشتر از خون نرمال انسان می باشد.
  • استفاده از زانو بند طبی:
    استفاده از زانو بند طبی مخصوص ، برای حفظ ثبات زانو و جلوگیری از وارد شدن آسیبهای دیگر به زانو مفید است. حتی به کاهش درد کمک کرده و موجب سرعت بخشیدن به فرایند بهبودی میگردد.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

پارگی رباط زانو علائم و علتها و راههای درمان آن,  Knee ligament tear, درمان پارگی رباط زانو, علت پارگی رباط زانو چیست, تشخیص پارگی رباط زانو, کشیدگی رباط زانو

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بیست − 5 =