پنج شنبه , ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
مفنامیک اسید
مفنامیک اسید

مفنامیک اسید

مفنامیک اسید

Mefenamic acid

کاربردهای عمده : تسکین درد دندان – تسکین دردهای قاعدگی

مفنامیک اسید چگونه عمل میکند؟

داروی مفنامیک اسید یکی از پرکاربردترینهای تسکین دهنده در جهان به شماره میرود که با مسدود کردن اثر آنزیم سیکلوکسیژناز ، موجب کاهش تولید ماده ای شیمیایی در بدن به نام پروستاگلاندین میشود . پروستاگلاندین مسئولیت ایجاد درد و التهاب در ناحیه آسیب دیده در بدن را بر عهده دارد.

این دارو به صورت کپسول در دوزهای ۵۰۰ و ۲۵۰ میلیگرم ساخته شده اند و برای تهیه آن به داروخانه های معتبر مراجعه کنید.

این دارو در دسته داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی قرار دارد و مسکنی برای دندان درد و دردهای عضلانی و سردرد و روماتیسمی و گوش درد و کاهش تب و … است. این مسکن تنها برای کاهش درد استفاده میشود و برای درمان بیماری کاربردی ندارد.

کسانی که اقدام به خوددرمانی می‌کنند شرایط بدنی‌شان را در نظر نمی‌گیرند. اگر به یکی از ترکیبات مفنامیک اسید آلرژی داشته باشید نباید از این دارو استفاده کنید. علاوه‌بر این مصرف مفنامیک اسید به افرادی که دچار واکنش‌های آلرژیک پوستی هستند یا از مشکلات تنفسی ناشی از مصرف اسید آستیل سالیسیلیک (آسپرین) یا دیگر داروهای مسکن یا ضدالتهابی با نام داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی رنج می‌برند، توصیه نمی‌شود.

زنان باردار که در سه ماهه سوم بارداری هستند و خانم‌های شیرده نیز نباید از مفنامیک اسید استفاده کنند. اگر از زخم معده یا اثنی‌عشر یا خونریزی معده و روده رنج می‌برید یا دچار بیماری‌های التهابی مزمن روده مثل بیماری کرون هستید یا از نارسایی کلیوی، نارسایی جدی قلبی و بیماری‌های کبدی جدی رنج می‌برید نباید از این دارو استفاده کنید.

مصرف و نگهداری مفنامیک اسید:

میزان مصرف دارو باید طبق دستور پزشک باشد و زمان مصرف آن معمولا همراه یا بعد از غذا است. برای افراد بزرگسال در بار اول ۵۰۰ میلیگرم و بار دوم به بعد ۲۵۰ میلیگرم و هر شش ساعت یک بار است.

فارماکوکینتیک مفنامیک اسید

نیمه عمر مفنامیک اسید ۲ ساعت بوده که نیمی از دارو از راه ادرار و نیمی دیگر از راه مدفوع دفع می گردد.

چه کسانی نباید مفنامیک مصرف کنند؟

مصرف مداوم این دارو توصیه نمیشود و دوره مصرف آن حداکثر ۷ روز بوده و خانم هایی که برای کاهش درد قائدگی استفاده میکنند نباید بیش از ۳ روز مداوم مصرف کنند. و اگر دوزی فراموش شود به محض یادآوری مصرف شود و اگر نزدیک به دوره بعدی مصرف باشد آن دوز را مصرف نکنید و در دوره بعدی به میزان دوبرابر مصرف نکنید.

کسانی که درد معده دارند بدون دستور پزشک نباید مصرف کنند.

کودکان زیر ۱۴ سال نباید این دارو را مصرف کنند. دارو را دور از دسترس اطفال قرار دهید.

عوارض مفنامیک اسید:

مصرف طولانی مدت آن موجب بیماریهای گوارشی و اسهال میگردد. حالت تهوع و استفراغ و بی اشتهایی و سوزش مهده و نفخ و یبوست نیز از دیگر عوارض این دارو است. در برخی افراد نیز موجب واکنشهای پوستی و خارش و ایجاد ضایعات پوستی میگردد. همچنین سردرد و سرگیجه و خستگی و بیخوابی و عصبی شدن و تپش قلب و افت فشار خون و مشکلات تنفسی و تحریک چشمها نیز در برخی موارد مشاهده شده است.

واکنش های آلرژیک و حساسیت های پوستی به ندرت بروز میکنند و در صورت مشاهده هر نوع عوارضی، به پزشک خود اطلاع دهید و از مصرف خودسرانه این دارو امتناع نمایید. مصرف زیاد مفنامیک اسید میتواند مشکلات دیگری نیز ایجاد کند مانند اختلالات کبدی و مشکلات کلیوی.

این دارو همچنین میتواند موجب کم خونی و کاهش گلبولهای قرمز شود. کسانی که باید برای مدت طولانی مفنامیک اسید مصرف کنند باید در دوره های معینی آزمایش هایی انجام دهند و با پزشک در ارتباط باشند.

تداخل دارویی مفنامیک اسید:

به طور همزمان با مفنامیک اسید نباید داروهای آسپرین و داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی مصرف شود زیر امکان تداخل دارویی وجود دارد. ایبوپروفن و ناپروکسن همراه با مفنامیک اسید مصرف نشود زیرا موجب زخم معده و برخی عوارض گوارشی میگردد.

لیست تداخلهای دارویی و غذایی با مفنامیک اسید

  • ایبوپروفن
  • ناپروکسن
  • اسپیرونولاکتون
  • هپارین
  • وارفارین
  • لیتیوم
  • متفورمین
  • مکمل‌های پتاسیم
  • داروهای گیاهی مثل بابونه
  • جنسینگ
  • جینکوبیلوبا

مفنامیک در دروان شیردهی و حاملگی:

مصرف مفنامیک اسید در دوران بارداری و شیردهی توصیه نمی شود مگر اینکه با تشخیص پزشک متخصص این کار صورت گیرد. این دارو در شیر مادر مترشح میشود و وارد بدن کودک شده و هرگونه مصرف آن باید تحت نظر و دستور پزشک باشد.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

مفنامیک اسید, مفنامیک اسید چیست؟, داروی مفنامیک اسید, موارد مصرف مفنامیک اسید , عوارض مفنامیک اسید, خطرات مصرف مفنامیک اسید, کاربردهای مفنامیک اسید, تداخل های دارویی مفنامیک اسید, مفنامیک اسید در دوران شیردهی, مفنامیک اسید در حاملگی, میزان مصرف مفنامیک اسید, فارماکوکینتیک مفنامیک اسید, اشکال دارویی مفنامیک اسید, تسکین درد قاعدگی, تسکین سردرد, مسکن التهاب, داروی ضد التهاب, Mefenamic acid,

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هفت − 3 =