پنج شنبه , ۹ فروردین ۱۴۰۳

میگرن

میگرن

میگرن(Migraine) سردرد شدیدی است که به صورت تپش دار (ضربان دار) می باشد و ممکن است باعث تهوع ، اختلالات بینایی و یا استفراغ شود. اغلب کسانی که به میگرن دچار شده اند دچار حمله های پی در پی و سردرد برای مدت چندین سال می شوند البته در برخی موارد ممکن است سردرد میگرن خفیف باشد.

نشانه ها و علایم میگرن

هیچ آزمایشی برای اینکه مشخص شود شخصی به میگرن ابتلا شده است وجود ندارد و معمولا بر اساس شرح حال بیمار و معاینه تشخیص داده می شود.  اگر  یکی از نشانه های زیر را دارید ممکن است به میگرن دچار شده باشید. علایم  میگرن  متفاوت هستند و ممکن است یکی و یا ترکیبی از علایم زیر باشند:

·         سردردی ضربان دار و تپش دار

·         حساسیت به نور ،صدا و یا بو

·         کاهش اشتها

·         احساس سرما و یا گرمای شدید

·         حالت تهوع ،استفراغ ، معده درد و یا شکم درد

·         خستگی

·         رنگ پریدگی

·         تاری دید

·         اسهال

·         سرگیجه

بیشتر سردردهای میگرنی حدود ۴ ساعت طول می کشد ولی در انواع شدید آن احتمال دارد تا یک هفته هم این سردردها ادامه داشته باشند. این سردردها معمولا در ماه ۲ تا ۴ بار به سراغ بیمار می آیند در برخی از موارد هم هر چند روز یکبار و یا در برخی موارد هم ممکن است در سال یک یا دوبار شخص دچار این حمله شود.

چرا افراد دچار سردرد میگرنی می شوند؟

با اینکه هنوز دلایل اصلی ابتلا به میگرن معلوم نیست اما آنچه که مشخص است این است که درد میگرن بر اثر تورم رگ های خونی و اعصاب اطراف مغز می باشد و به نظر می رسد که یک ماده شیمیایی به نام سروتونین نقش اصلی را در این بیماری داشته باشد. البته یافته های دانشمندان نشان می دهد که دلایل بیماری علاوه بر  تغییرات مغزی  به عوامل ژنتیکی نیز مربوط می باشند.

استرس های عاطفی، مصرف بیش از حد کافئین ،مصرف بعضی از مواد خوراکی و مواد غذایی (بعضی از مواد شیمیایی و مواد نگهدارنده در مواد غذایی )، تغییر در الگوی خواب ،عوامل جنسی ، تغییرات محیطی ، مصرف بعضی از داروهای خاص از جمله قرص های ضد باردار و بازکننده عروق و تغییرات هورمونی در خانم ها و دوره قاعدگی بعضی از عواملی هستند که می تواند محرک شروع بیماری میگرن و حملات میگرنی باشند.

پیشگیری از ابتلا به میگرن

اگر به بیماری میگرن مبتلا شده اید می توانید با رعایت کردن موارد زیر تعداد دفعات حملات میگرنی و شدت آنها را کم کنید. بعضی از این موارد عبارتند از:

  • از خوراکی ها و یا عطرهای خاص که باعث شروع سردرد میگرنی شما میشوند دوری کنید.
  • ورزش منظم می تواند استرس را کاهش داده و از حملات میگرنی پیشگیری کند.
  • چاقی یکی دیگر از عوامل ابتلا به میگرن است، کاهش وزن می تواند خطر ابتلا به سردرد میگرنی را کاهش دهد.
  • در خانم ها استروژن می تواند یکی از عوامل محرک میگرن باشد. سعی کنید مصرف داروهای هورمونی و پیشگیری از بارداری را با مشورت پزشک ، کم و یا قطع کنید.

درمان میگرن

هنوز هیچ داروی خاصی نسبت به دیگر داروها ارجحیت ندارد ولی برای پیشگیری از بروز حملات ، طیف گسترده ای از داروها موجود هستند که پیشنهاد می شود با دستور پزشک اقدام به مصرف دارو کنید. بیشتر افراد به هنگام حملات میگرنی ترجیح می دهند که در یک اتاق تاریک بخوابند و یا دراز بکشند و بعضی از افراد هم به هنگام حملات میگرنی با خوردن بعضی چیزها احساس آرامش می کنند.

توصیه می شود به هنگام بروز اولین نشانه های حمله میگرنی حتما نکات زیر را رعایت کنید:

  • روی سر خود یک کیسه یخ یا پارچه سرد بگذارید و یا به صورت خود آب سرد بزنید.
  • در یک اتاق تاریک و آرام چند ساعت دراز بکشید.
  • بدر دو طرف سر خود دو عدد بالش بگذارید تا سرتان تکان نخورد.
  • استراحت کنید و اگر توانستید حتما بخوابید.
  • تا جایی که امکان دارد صداها ، بوها(ناشی از سیگار یا آشپزی) ، و نور را به حداقل برسانید.
  • از مطالعه کردن و یا تلویزیون تماشا کردن و بازی کردن با موبایل خودداری کنید.
  • موقع حملات میگرنی رانندگی نکنید و از کار با ماشین و وسیله های خطرناک خودداری کنید.
  • چون ممکن است حمله میگرنی در اثر خوردن یک ماده غذایی مثل پنیر یا شکلات باشد ، پیشنهاد می شود چیزهای را که قبل از حمله میگرنی را خورده اید یادداشت کنید و از خوردن آن دسته از مواد غذایی که ممکن است آغازگر حملات میگرنی باشند خودداری کنید. به غیر از این هیچ رژیم غذایی دیگری پیشنهاد نمی شود.

 

انواع سردرد

راههای درمان میگرن

 

 

 

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هفده + 14 =