سه شنبه , ۴ اردیبهشت ۱۴۰۳
زخم معده
زخم معده

بیماری زخم معده

زخم معده

در این مقاله سعی کردیم هرآنچه را  که لازم است  در مورد زخم معده بدانید برایتان آورده ایم. ابتدا به تعریف علمی زخم معده می پردازیم  و بعد چگونه بفهمیم زخم معده گرفتیم و علت اینکه بعضی ها زخم معده می گیرند چیست، و همچمین راههای درمان و پیشگیری از زخم معده را بیان کرده ایم.

زخم معده

زخم معده که نام علمی آن اولسر پپتیک(peptic ulcer disease) می باشد به جراحات دردناکی گفته می شود که در جداره داخلی معده و قسمت آغازین روده کوچک که به آن اثنی عشر گفته می شود وجود دارد.

علایم زخم معده کدامند؟

معمولا درد زخم معده یک ساعت پس از صرف غذا ایجاد می شود و ممکن است تا ساعتها طول بکشد نواحی جناغ سینه تا بالای ناف را شامل می شود.

از علایم زخم معده می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • درد سوزشی که از جناغ سینه تا بالای ناف احساس می شود.
  • حالت تهوع(به علت تغییر حجم مایعات شخص دچار حالت تهوع می گردد)
  • سکسکه(افزایش سوئ هاضمه یکی دیگر از علایم زخم معده است که شخص در این مورد پس از صرف غذا دچار سکسکه می شود)
  • مشاهده خون تیره در مدفوع یا مدفوع سیاه و قیری رنگ
  • درد شدید بخصوص هنگامی که معده خالی است.
  • دردی که با خوردن بعضی از خوراکیها ایجاد می شوند.
  • وقتی که زخم معده ایجاد می شود شخص احساس سیری و سنگینی در معده میکند درست مانند حالتی که پس از مصرف زیاد آب احساس می شود.
  • کاهش وزن بدون دلیل

چرا زخم معده می گیریم؟

در گذشته های نه چندان درور باور بر این بود که علت اصلی دچار شدن به  زخم معده شغل های استرس زا و یا مصرف غذاهای پر ادویه بود ولی امروزه دانشمندان دریافته اند که علت  اصلی زخمهای معده این عوامل نمی باشند بلکه عفونت باکتریایی و برخی از داروها هستند که باعث می شوند شخص دچار زخم معده شود.این باکتری هلیکوباکترپیلوری نام دارد. هلیکوباکترپیلوری در لایه ی موکوسی زندگی می کند که بافت معده و روده ی باریک را پوشانده و محافظت می نماید .زخم معده بیماری شایعی است که ۱۰ درصد از افراد بالغ به این بیماری دچار می شوند و خبر خوب این است که خوشبختانه امروزه درمان موفقیت آمیز زخم معده امکان پذیر است.

راههای درمان زخم معده

اگر مبتلا به زخم معده هستید حتما باید درمان انتی بیوتیکی چند دارویی برای مدت دو ماه استفاده کنید. همچنین داروهای کاهش دهنده اسید معده مثل رانیتیدین ، فاموتیدین ، امپرازول و.. به کاهش درد معده کمک می کنند. اگر زخم معده شما خونریزی شدید داشته باشد ممکن است برای زخم معده و خونریزی آندوسکوپی لازم باشد. و در برخی موارد شدیدتر ممکن است جراحی لازم باشد.

پیشگیری از زخم معده

استفاده مرتب از مسکن ها(مثل آسپرین ، ایبوپروفن، ناپروکسن، کتوپروفن) سبب تحریم یا اتهاب معده و روده باریک می شوند. برای جلوگیری از ناراحتی های گوارشی پیشنهاد می شود این داروها به همراه وعده های غذایی صرف شوند.

نکوتین موجود در تنباکو ، مقدار و غلظت اسید معده را افزایش می دهد پس سیگار کشیدن هم خطر ابتلا به ایجاد زخم را بالا می برد.

مصرف زیاد الکل خطر ابتلا به ایجاد زخم معده را زیاد می کند و علایم این بیماری را بدتر می کند.

استرس با اینکه علت زخم معده به حساب نمی آید ولی علایم زخم معده را بدتر می کند و درمان آن را به تاخیر می اندازد.

غذاهای زیر برای زخم معده ضرر دارند

  1. در مصرف ترشی سرکه ، آب غوره و میوه جات زیاد ترش نباید زیاده روی کرد.
  2. سرخ کردنی شدید ، آب جوش . غذای داغ چون باعث کم حوصله و زود عصبانی شدن نیز می شوند مضر است.
  3. نان خشک و کهنه و همچنین غذای مانده در یخچال بسیار برای معده مضر و زیان آور است.
  4. آب گوشت جدار معده را لیز می کند و مضر است.
  5. خوردن آب بین غذا و بعد از غذا چون هضم غذا را مختل می کند بسیار مضر است. و باید با فاصله دو ساعت قبل یا بعد از غذا باشد(پیشنهاد می شود از آب میوه و یا دوغ استفاده شود).
  6. از خوردن تخم مرغ خودداری کنید

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

چهارده + بیست =