جمعه , ۱۰ فروردین ۱۴۰۳
بیماری تیفوس Typhus disease
بیماری تیفوس Typhus disease

بیماری تیفوس Typhus disease

بیماری تیفوس چیست؟

بیماری تیفوس از طریق شپش و موش به انسان منتقل میشوند، این بیماری میان انسان و حیوانات مشترک بوده، این بیماری واگیردار نیست و به سه نوع تیفوس تقسیم میشود؛

  • تیفوس اپیدمیک یا شپشی:
    که عامل آن ریکتزیا پرووازکی می‌باشد و شایع ترین نوع تیفوس است،نوع شپشی آن بیشتر در منا طق سرد که ممکن است مردم در شرا یط غیر بهدا شتی زندگی کنند و شپش هم فرا وان باشد شایع است. هنگامیکه صحبت از همه گیری تیفوس در گذشته می‌شود، اغلب منظور تیفوس شپشی می باشد.
  • تیفوس ککی یا تیفوس آندمیک:
    عامل آن ریکتزیا تیفی بوده به این نوع تیفوس تیفوس موشی نیز می گویند، نوع منتقله به واسطه موش ها از نوع شپشی خفیف تر می باشد، تیفوس ککی اکثرا در مساکن انسانی که تعداد موشها زیاد است دیده شده، و اغلب در اوخر تابستان و فصل پاییز دیده میشود.
  • تیفوس کنه ای ( tick typhus ) :
    سومین نوع تیفوس بوده این تیفوس عامل بیماریزا ( R.australis) می باشد. این نوع تیفوس یک بیماری حاد تبدار ناشی از باکتری ریکتزیا بوده که توسط بند پایان آلوده منتقل میشود. این عفونت میتواند فعالیت ، دستگاه عصبی مرکزی، عضلات و حتی دستگاه گوارش را درگیر و مختل کند.

ریکتزیا چیست: ریکتزیا ها باکتریهای بسیار ریزی هستند، این باکتری در واقع انگل اجباری درون سلولی بوده که شکل ظاهری آنها به صورت میله ای کروی می باشد.


راه های انتقال تیفوس شپشی:

آلوده شدن شپش از طریق خونخواری از یک انسان بیمار ایجاد میشود. میکروب ها در لایه سلول های دستگاه روده ای شپش تکثیر میشوند و بعد از گذشت سه یا پنج روز در مدفوع شپش پیدا میشوند.در حقیقت انسان توسط گزش شپش آلوده مبتلا نمیشود. راه های که انسان به تیفوس شپشی مبتلا میشود شامل:

  1. خراشیده شدن پوست و تلفیح مدفوع آلوده شپش بر روی پوست
  2. کشته شدن شپش آلوده بر روی بدن
  3. احتمال گرد و غبار یا مدفوع شپش آلوده

شپشی که آلوده میشود بعد از مدتی میمیرد لذا ممکن است قدرت حیات ریکتزیا در شپش مرده تا مدت طولانی باقی بماند، بیمارانی که به تیفوس شپشی مبتلا میشوند در مرحله تب و احتمالا با گذشت دو تا سه روز با طبیعی شدن درجه حرارت بدن میتوانند شپش را آلوده کنند. شپشها نیز با گذشت ۶-۲ روز پس از خونخواری قدرت آلوده دارند.

علائم بیماری:

تب ، لرز ، درد عضلانی ، درد شکمی ، سرفه ، سردرد ، بثورات پوستی ( راشهای قرمز) بدون اسکار ، تهوع و استفراغ است، رعایت بهداشت فردی در این نوع تیفوس بسیار ضروری می باشد.


تیفوس آندمیک یا موشی

عامل اصلی انتقال عفونت در تیفوس آندمیک از طریق کک موش (x.Cheopis) صورت می گیرد. البته انتقال آن از طریق گزش کک موش رخ نمی دهد. علائم تیفوس موشی معمولا با تب و لرز، درد عضلانی، سردرد، لاغری شدید، بثورات پوستی همراه است.


تیفوس کنه ای

این بیماری از طریق یک کنه ای آلوده منتقل میشود، تیفوس کنه ای در کودکان و جوانان شایعتر است. بعد از گزش کنه علائم پس از ۲ تا ۵ روز ظاهر میشوند این علایم شامل تب شدید، لرز، بثورات پوستی قرمز رنگ در دست و پاها، سردرد، تهوع و استفراغ می باشند. چنانچه تیفوس کنه ای درمان نشود به احتمال زیاد منجر به مرگ فرد میشود.


درمان تیفوس؟

اگر عفونت ناشی از بیماری شدید باشد به طور حتم نیاز به بستری بیمار می باشد، بیماری خفیف ممکن است در منزل تحت مراقبت قرار گیرد، اگر دچار علایم جدید و غیرقابل توجیه شده اید‌. داروهای‌ تجویزی‌ ممکن‌ است‌ با عوارض‌ جانبی‌ همراه‌ باشند. در صورت مشاهد علائم بیماری و مشکوک فورا به پزشک مراجعه کنید.

دوره کمون بیماری تیفوس : دوره آنها بین ۱ تا ۲ هفته و معمولا ۱۲ روز می باشد.

نکته درباره سرایت تیفوس: بیماری تیفوس بطور مستقیم از یک شخص به شخص دیگر قابل انتقال نیست.

 

 

بیماری تیفوس چیست؟, تیفوس اپیدمیک یا شپشی, تیفوس ککی یا تیفوس آندمیک, تیفوس کنه ای ( tick typhus), راه های انتقال تیفوس شپشی, درمان تیفوس؟, علائم و نشانه های بیماری تیفوس کدامند, آیا بیماری تیفوس واگیردار است, شایعترین نوع تیفوس کدام است, بیماریهای که شپش و کنه ایجاد میکنند, پزشکان متخصص بیماری های عفونی ارومیه, فوق تخصص بیماریهای عفونی ارومیه,Typhus disease

یک دیدگاه

  1. سلام.خواستم بابت وبسایت خوبتون ازتون تشکر
    کنم و امیدوارم باعث ایجاد انگیزه براتون
    بشه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پانزده − 6 =