جمعه , ۱۰ فروردین ۱۴۰۳
خواص گیاه گزنه Urtica

خواص گیاه گزنه Urtica

خواص گیاه گزنه Urtica

گیاه گزنه چیست؟

گزنه گیاهی است خودرو و ریشه آن خزنده بوده و چنانچه درناحیه ای رشد کند کم کم تمام منطقه را فرا میگیرد، گزنه از دوران ما قبل تاریخ وجود داشته درآن دوران مردم از خواص دارویی گزنه اطلاع نداشته و از آن برای خوراکی مصرف میکردند.

گیاه گزنه برخلاف ظاهر خشن و گزنده اش یرای سلامتی بسیار مفیداست و طبع گرم و خشک دارد، گیاهی است علفی و چند ساله که دارای ساقه های چهار گوش، به طور قائم و ارتفاع آن به یک متر میرسد تخم های  آن مانند تخم کتان نرم و تیره رنگ است ، ساقه گیاه از پرزها و تارهای مخروطی شکل پوشیده شده، اگر لمس شود ساقه به دست میچسپد و پوست را می گزد وباعث خارش، سوزش آن قسمت میشود، شاید به همین دلیل گیاه را گزنه نامیده اند. همچنین گزنه به نام های مانند، گزنه سفید، انجره، گزما، گزنگ و.. معروف است. قسمت های قابل استفاده از این گیاه برگ های تازه، شیره، ریشه، و دانه است.

گیاه گزنه دارای ترکیبات شیمیای میباشد، که عبارتند از: تانن، اسید فرمیک، کلسیم، لیستین، نیترات پتاسیم، آهن، ویتامین c و نوعی گلوکوزید است که سبب قرمزی پوست میشود. ماده قرمز رنگی به نام اورتی سین از سر شاخه آن استخراج میشود.

طبق مطالعات ومنابع علمی موجود خاصیت ضد التهابی گزنه ثابت شده، مواد مترشحه از برگ گزنه چون فنولی و کافئیک اسید قادر به مهار سنتز اسید آراشیدونیک، اسید فنولیک سنتز لکوترین B4 است.

گزنه خواص ضد آلرژی نیز دارد، به طوری که اثر مهاری بر آنزیم های لیپواکسیژناز و سیکلو اکسیژناز میگذار، و وظیفه ی این دو آنزیم تبدیل اسید آراشیدونیک به پروستا گلاندینها و لکوترینها می باشد، مصرف گیاه گزنه در رینیت آلرژیک بسیار تاثیر گذار میباشد.

خواص گیاه گزنه:

گیاه گزنه، برای درمان بیماری دیابت بسیار مفید است، نوشیدن یک فنجان دمنوش گزنه سه بار در روز باعث کاهش قندخون میشود. این گیاه بسیار مقوی است  و جهت افزایش شیر مادران مناسب، و در تنظیم عادت ماهانه زنان تاثیر گذار میباشد، گیاه گزنه علاوه بر خاصیت خوراکی آن که به صورت اسفناج طبخ میشود، سرشار از مواد معدنی و مغزی می باشد، خواص مهم دیگرآن به ساخت گلبولهای قرمز و تنفس بهتر سلولهای بدن کمک میکند خون را تصفیه کرده و ضد کرم است، ماده به نام سکرتین در این گیاه وجود دارد که بهترین عامل برای تحریک  و راه اندازی غدد ترشحی هاضمه در روده، معده، کبد، کیسه صفرا، و لوزوالمعده میباشد. همچنین مداوای مجاری ادرار( پروستات)، دستگاه تنفس، کاتاره معده، رفع خون از ادرار از خواص این گیاه میباشد. گیاه گزنه ضد اسهال بوده به ویژه در زمان شیوع “وبا ” برای اسهال های خطرناک استفاده میشود، ضماد تخم گزنه مخلوط با عسل التیام دهنده زخمها و زخم های سرطانی است. ضماد برگ گزنه، دردهای عضلانی را تسکین و در برطرف کردن درد رماتیسم مفید است، گیاه وحشی گزنه انرژی زیادی دارد زیرا در شرایط سخت رشد می‌کند.

فواید دیگر گیاه گزنه:

  • ماده ضروری جهت ضد عفونی دهان، رفع ورم، مداوای آسیب های لثه و آنژین
  • جلوگیری از ریزرش مو و تمیز کردن پوست، بین بردن آکنه، زگیل، کهیر، اگزما
  • تقویت نیروی جنسی، رفع اخلاط خونی و بیماریهای پوستی
  • پاکسازی روده و از بین برنده کرم های روده و معده
  • رفع سرفه، سل، عفونت مجاری ادرار و ناراحتی روده
  • کاهش درد نقرس (بیماری مفاصل)، دفع سنگ کلیه از مثانه (برگ گزنه همراه با ریشه شیرین بیان)
  • میکروب کش قوی و نیروبخشی فراوان
  • تسکین دهنده دردهای مفصلی و عضلانی (روغن گزنه)
  • جلوگیری ازبزرگ شدن غده پروستات مردان( نوشیدن دمنوش)
  • درمان بواسیر و سم زدایی از بدن

نکات مهم در مورد گیاه گزنه:

  1. گزنه دافع پتاسیم میباشد، و در بعضی از افراد مصرف آن باعث نفخ میشود.
  2. لمس گیاه گزنه با پوست سبب سوزش ، قرمزی، و خارش میشود.
  3. مصرف بیش ازحد آن میتواند برای روده ها و کلیه ها مضر باشد.
  4. استفاده بیش از ۱۰ گرم در روزاحتمال دارد باعث بند آمدن ادرار و احتباس مایعات بدن و در پی آن کاهش عملکرد کلیه ها و قلب شود.
  5. مصرف آن برای زنان باردار و کوکان توصیه نمی شود.
  6. شایعترین مضرات گزنه تحریک معده و احتمال بروز واکنش آلرژیک است.
  7. بیماری پوکی استخوان در نتیجه از بین رفتن املاح معدنی بروز میکند، گیاه وحشی گزنه سرشار از سیلیس و عنصر بور است و جوشانده آن برای پیشگیری از ابتلا به پوکی استخوان تاثیر گذار است.

طرز مصرف گیاه گزنه:

  • دمنوش گیاه گزنه:
    یک لیتر آبجوش و ۴۰ گرم از برگ گزنه را به مدت ۱۰ دقیقه دم کنید. مقدار مصرف این دمنوش یک فنجان و سه بار در روز بعد از غذا است.
  • تنطور گیاه گزنه:
    پنج قسمت الکل ۵۰ درجه طبی را با یک قسمت از برگ گیاه گزنه مخلوط کنید، وبه مدت ۱۵ روز آن را در داخل شیشه دربسته بریزید و هر روز آنرا تکان داد، بعد از پایان زمان گفته شده مخلوط را صاف کرده و در شیشه در بسته نگهداری کنید. مقدار مصرف آن ۱۰-۱۵ قطر سه بار در روز است.
  • جوشانده گیاه گزنه:
    گزنه را به مقدار ۳۰ گرم در یک لیتر آب برای ۱۰ دقیقه بجوشانید. برای تصفیه خون جوشانده گزنه بسیار مفید است، مقدارمصرف آن یک فنجان قبل از وعده های غذایی میباشد.

 

 

 

 

 

 

گیاه گزنه، گزنه وحشی، گزنه سفید، گیاه انجره، گیاه گزما، گیاه گزنگ، خواص گیاه گزنه، فواید گزنه، نکات مهم درباره گزنه، مضرات گزنه، طرز مصرف گزنه، دمنوش گزنه، جوشانده گزنه، تنطور گزنه. شامپوی گزنه برای ریزش مو، روغن گزنه، شربت گزنه، gazaneh،

۲ دیدگاه

  1. ما تو روستامون داریم مادرم میچینه و خشک میکنه و دم نوش درست میکنیم.ممنون از اطلاعاتتون

  2. در بختیاری به گزنه ،گزگزوک میگوییم و دمنوش آن برای درد پروستات استفاده میکنیم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

8 − 8 =