جمعه , ۱۰ فروردین ۱۴۰۳
بیماری سرخجه Rubella disease
بیماری سرخجه Rubella disease

بیماری سرخجه چیست؟

بیماری سرخجه چیست؟

قبل  از ساخته شدن واکسن سرخجه این بیماری در میان بچه های دبستانی و پیش دانشگاهی بسیار شایع بود که اکثرا در فصل های سرد و در اوایل بهار پیدا می شد.

سرخجه یک نوع بیماری تنفسی می باشد که از راه تنفس هوای آلوده به ویروس وارد بدن فرد سالم شده و با گذشت دوره کمون که چیزی حدود ۱۶ روز بوده آثار سرخجه ظاهر میشوند. بیماری سرخجه جزء آن دسته از بیماریهایست که با یک بار ابتلاء شدن به آن مصونیت دائمی پیدا میکنید. سرخجه را با نام سرخک آلمانی یا سرخک سه روزه نیز می شناسند.

باید توجه داشته باشید که این بیماری سرخک نیست و عامل این بیماری ویروسی متفاوت از ویروس ایجاد کننده سرخک است.

واکسن ویروس سرخجه در سال ۱۹۶۹ ساخته شد و بعد از همگانی شدن تزریق واکسن MMR  طبق برنامه واکسیناسیون کشوری، شاهد کاهش چشمگیر بیماری سرخجه بودیم. سرخجه بیماری تنفسی میباشد که نسبتا خفیف ولی مسری است.

تشخیص سرخجه از سایر بیماری ها تقریبا دشوار است، اگر کودکی به سرخجه مبتلا شود دانه های پوستی یا بثورات ( جوش ها یا ضایعات پوستی) شبیه به سرخک بر روی پوست او ظاهر میشوند و احتمال دارد تب خفیفی نیز داشته باشد، ولی در بعضی از موارد ممکن است یک کودک بدون بروز هیچ علائمی به سرخجه دچار شود.

علائم و نشانه های بیماری سرخجه کدامند؟

  • نخستین نشانه این بیماری ظاهر شدن بثورات خارش دار است، که ابتدا در صورت، گردن و سپس در کل بدن ایجاد میشوند. این دانه ها می تواند به شکل نقاط صورتی یا قرمز کم رنگ باشد و یا ترکیب این دو رنگ که می تواند شبیه یک لکه بزرگتر شود.
  • اغلب موارد گرفتگی یا آبریزش بینی از نشانه های سرخجه بوده.
  • بزرگ شدن و تورم غدد لنفاوی در قاعده جمجمه، پشت گوش ها و پشت گردن ممکن است به وجود آید.
  • قرمزی و التهاب چشم ها، درد مفصل ها نیز یکی دیگر از علائم بیماری سرخجه است.

لذا این علائم بطور معمول دو تا سه روز به طول می انجامد. دیگر علائم ممکن است بصورت تب خفیف تا ۲۴ ساعت طول بکشد. البته  اغلب بچه های مبتلا به سرخجه به طور کامل و بدون عارضه بهبود می یابند. اما اگر افراد بالغ به بیماری سرخجه مبتلا شوند احتمال دارد دچار عوارضی مانند آرتریت ( التهاب مفصل) و آنسفالیت ( التهاب مغز) شوند.

آیا بیماری سرخجه خطرناک است؟

این بیماری برای کودکان و نوجوانان خطرناک نیست، اما برای زنان باردار بسیار خطرناک است زیرا  میتواند به جنین آسیب برساند خصوصا در سه ماه اول بارداری، در حقیقت واکسن سرخجه اولین بار برای پیشگیری از ابتلا به سرخجه در دوران حاملگی برای خانمهای که در سنین باروری بودند ساخته شد. خطر ابتلا به سرخجه در خانم های باردار بسیار بوده به طوری که در سه ماه اول بارداری حدود ۸۵ درصد منجر به بروز سندرم سرخجه مادرزادی یا (congenital rubella syndrome (CRS می گردد.

سرخجه می تواند سبب سقط جنین، تولد زود رس و نقایص شدید مادرزادی جنین چون ناشنوایی، نابینایی، و یا نقایص دیگر در قلب و مغز شود.

تشخیص بیماری سرخجه:

تشخیص این بیماری از سایر بیماریهای دیگر تا حدودی دشوارتر است، زیرا سرخجه علائم ظاهری شبیه به بیماری های سرخک و مخملک دارد. در اغلب موارد تشخیص بالینی سرخجه صحیح نمی باشد. و در موارد حاد بیماری فقط توسط آزمایشگاه میتوان بیماری را تشخیص داد.

قدرت و سرعت سرایت و انتشار سرخجه به اندازه سرخک و آبله مرغان نبوده، اما اگر کودکی واکسن سرخجه را نزده باشد، اگر از هوایی استنشاق نماید که به بزاق و ترشحات فرد مبتلا به سرخجه آلوده شده است، می تواند به بیماری مبتلا شود. در حقیقت بیشترین خطر واگیری بیماری زمانی می باشد، که دانه ها ظاهر می شوند. حتی یک هفته بعد از ناپدید شدن دانه ها خطر سرایت بیماری وجود دارد.

درمان بیماری سرخجه :

همان طور که گفته شد سرخجه یک بیماری خفیف است، و عامل بیماری ویروسی است که نه باکتری، آنتی بیوتیک تاثیری در درمان آن نخواهد داشت. بهتر است کودک خود را نزد پزشک اطفال و یا مشاوره های پزشکی ببرید.

 

سرخجه چیست؟, سرخک آلمانی یا سرخک سه روزه, علائم و نشانه های بیماری سرخجه کدامند؟, آیا بیماری سرخجه خطرناک است؟, تشخیص بیماری سرخجه, آیا بیماری سرخجه واگیردار است؟, پزشکان متخصص کودک و اطفال ارومیه, پزشک فوق تخصص بیماری اطفال و کودکان ارومیه, پزشک کودک ارومیه, بیماری سرخجه برای چه افرادی خطرناک است, عوارض بیماری سرخجه کدامند, برای درمان سرخجه به کدام متخصص مراجعه کنم؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

13 − 2 =