پنج شنبه , ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
Scarlet fever بیماری مخملک یا تب اسکارلت
Scarlet fever بیماری مخملک یا تب اسکارلت

تب اسکارلت یا مخملک چیست؟

تب اسکارلت یا مخملک چیست؟

بیماری مخملک یک نوع بیماری عفونی و مسری بوده و بیشتر در دوره کودکی و در فصل سرما دیده میشود. در قرن نوزدهم بیماری هایی مانند تب مخملک، سرخک، سرخجه، آبله مرغان و .. در کودکان همراه با تب و ظهور جوش شایع شدند.

علت بیماری مخملک باکتری استرپتوکوک بتا همولیتیکA  است، این باکتری  در گلوی فرد تجمع و تکثیر می یابد و با ترشح نوعی سم به نام اگزوتوکسین منجر به پیدایش واکنش پوستی و ایجاد ضایعاتی روی پوست بدن فرد میشود، این باکتری باعث گلو درد چرکی و عفونت های پوستی میگردد.

مخملک یک نوع بیماری نادر است که رو به افزایش بوده، احتمال مبتلا شدن به این بیماری در سنین ۲ تا ۸ سالگی بیشتر می باشد. البته سوء تغذیه در دوران کودکی و در زمان بارداری، یکی از عوامل خطرناک برای این بیماری است.

سرایت بیماری مخملک

انتقال آن بین کودکان با تماس نزدیک رخ می دهد، این بیماری بیشتر از طریق تنفس هوای آلوده و استفاده از وسایل مشترکی که به این بیماری آلوده شده اند مانند؛ اسباب بازی ها، ظروف غذا و.. انتقال می یابد. اگر این بیماری در ۴ هفته اول درمان نشود قابل سرایت بوده، اما اگر درمان و مراقبت های مناسب انجام گیرد در عرض دو یا سه روز بیماری بهبود می یابد و سرایت آن نیز متوقف می گردد.

نشانه های مبتلا شدن به مخملک یا تب اسکارلت کدامند؟

معمولا این بیماری با سوزش و درد در گلو و تب ۳۸ درجه سانتیگراد یا بیشتر شروع میشود، از نشانه های ظاهری و نخستین این بیماری رنگ زرد زبان یا پوشش سفید می باشد که بعد از مدتی احتمال دارد قرمز رنگ شود و برجستگی ها و پرزهای زبان ممکن است بزرگتر از حالت طبیعی خود شود.

علائم مهم در این بیماری

در مخملک که به زبان توت فرنگی موسوم است، لوزه ها می توانند قرمز و متورم شوند. پوست صورت قرمز برافروخته و اطراف دهان نیز بیرنگ و سفید شود. علائم دیگر بیماری مخملک شامل؛ لرز، سردرد، درد های عضلانی، کاهش اشتها، بزرگی گره های لنفاوی، بیقراری و ناخوشی، تهوع و استفراغ، درد شکم و رنگ قرمز روشن در چین های زیر بغل و کشاله ران هستند.

با گذشت دو روز از بروز این علائم، بر سطح پوست جوش هایی به وجود می آیند، این جوش ها اغلب در تنه می باشند و سپس به دست ها و پاها گسترش یافته، البته در کف پا و دست وجود ندارند.

در روز دوم ضایعات پوستی ظاهر شده و تقریبا ۲ تا پنج روز طول می کشد. بثورات پوستی (جوش های پوستی که تمام بدن را درگیر می کنند) به شکل لکه های کوچک برجسته بوده که از ناحیه زیر بغل سپس گردن، پشت گوش ها و سینه شروع شده و سر تا سر بدن را فرامی گیرد این جوش ها اغلب خارش دار هستند. جوش ها گاهی در ساعد، قسمت داخلی ران و کشاله ران به صورت خطوط هستند و به آن pastia lines گفته میشود. پس از طی یک هفته بثورات ناپدید شده و پوست ناحیه دست ها و پا ها شروع به پوسته ریزی می کند. مرحله پوسته ریزی در کودکان شیرخوار نادر میباشد.

عدم درمان این بیماری چه عوارضی را در پی دارد:

  • عفونت، تب روماتیسمی، مشکلات استخوانی و مفصلی مانند آرتریت و استئومیلیت، آبسه، ورم غدد، اختلال در کار کلیه، هپاتیت، گسترش عفونت به سایر قسمت های بدن و مشکلات قلبی از عوارض دیررس مخملک بدون درمان است.
  • وارد شدن باکتری داخل خون منجر به عفونت شده، این می تواند نشانه یک بیماری جدی باشد.
  • اگر مخملک سریع درمان نشود باکتری به بافت های بدن حمله می کند، آبسه یا چرک در پشت گلو یا اطراف لوزها به وجود می آید، و یا ممکن است سبب سینوسی شدن و عفونی شدن گوش ها شود.
  • به ندرت باکتری بر سیستم عصبی مرکزی می تواند اثر بگذارد و منجر به بیماری مننژیت شود.

درمان مخملک

در صورت دیده شدن علائم این بیماری بهتر است برای قطعی شدن آن به پزشک مراجعه کنید تا از حلق بیمار نمونه گیری کند. اگر تشخیص صحیح باشد و درمان بلافاصله صورت گیرد بهبودی بسیار سریع خواهد بود، گرچه ممکن است بثورات پوستی برای چندین روز بر روی پوست باقی بماند. همچنین تورم لوزه ها و غدد لنفاوی تا چندین روز ممکن است طول بکشد تا کاملا بهبود یابند.

بنابراین اگر فرزندتان به مخملک مبتلا شده باشد، باید مطمئن شوید که او آنتی بیوتیک مناسب را به مقدار کافی و تا زمانی که پزشک تجویز کرده است دریافت می کند، فقط در این صورت است که می توانید مطمئن شوید که بیماری عود نمی کند.

خوردن غذاهای نرم مانند انواع سوپ ها و غذاهای که با شیر تهیه شده است برای کودکی که گلو درد دارد راحت تر است. گرچه تحرک برای او خطرناک نیست، اما کودک بیمار باید به اندازه لازم استراحت کند. بعلاوه باید مطمئن شوید که مایعات به مقدار لازم به بدن او می رسد. می توانید یک دستگاه بخور در اتاق بیمار نصب کنید تا با مرطوب کردن هوا، از خشک شدن گلوی بیمار بکاهد.

البته احتمال دارد فردی چندین بار به انوع عفونت با استرپتوکوک دچار شود، ولی ابتلا به مخملک بیشتر از یکبار غیر معمول است.

بثورات پوستی مخملک به خودی خود مسری و واگیردار نیستند. اما استرپتوکوک موجود در حلق می تواند انتشار یابد و به فرد دیگری منتقل شود.

اگر سایر اعضای خانواده دچار سوزش گلو شدند باید از نظر ابتلا به مخملک معاینه شوند حتی اگر ضایعات پوستی نداشته باشند.

پیشگیری از بیماری مخملک 

  • وسایل مخصوص به خود را داشته باشند مانند؛ بشقاب قاشق و لیوان و …
  • زمانی که سرفه می کنید جلوی دهانتان را بگیرید.
  • دستانتان را مرتب با صابون بشویید.
  • زخم ها را مرتب خشک و تمیز کنید تا احتمال عفونت کاهش یابد.
  • ۲۴ ساعت بعد از پایان درمان آنتی بیوتیک، دیگر نگران مسری بودن آن نباشید. بنابراین تا قبل از این زمان، باید از سر کار رفتن و مدرسه رفتن خودداری شود.

 

 

 

 

 

 

تب اسکارلت یا مخملک چیست؟, تب مخملک چیست, علائم تب مخملک یا اسکارلت کدامند, نام دیگر تب مخملک زبان توت فرنگی است, بیماری مخملک چه عوارضی دارد, درمان مخملک چیست, علائم بیماری مخملک یا تب اسکارلت و درمان آن,برای درمان مخملک پیش کدام متخصص بروم؟, بهترین دکتر برای درمان مخملک,  نکات مهم برای جلوگیری از شیوع مخملک, عدم درمان بیماری تب مخملک چه عوارضی را در پی دارد, نشانه های مبتلا شدن به مخملک یا تب اسکارلت کدامند, چه کسانی بیشتر به تب مخملک مبتلا میشوند, چه افرادی در معرض تب اسکارلت هستند, تب مخملک در چه فصلی بیشتر است, آیا تب مخملک مسری است؟, باکتری استرپتوکوک چیست. Scarlet fever – زبان توت فرنگی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوزده + 12 =