شنبه , ۸ اردیبهشت ۱۴۰۳
عوارض آنتی بیوتیک ها
عوارض آنتی بیوتیک ها

عوارض آنتی بیوتیک ها

عوارض آنتی بیوتیک ها

این داروها برای درمان عفونت های میکروبی مانند برونشیت، ذات الریه یا سینه پهلو و عفونت مثانه و … استفاده میشوند و برای تهیه آنتی بیوتیک باید نسخه پزشک داشته باشید.

توجه: آنتی‌بیوتیک‌ها تأثیری در درمان عفونت‌های ویروسی ندارند و تنها خاصیت درمانی عفونت های میکروبی دارند، لذا برای درمان سرماخوردگی عادی، آبریزش بینی، سرفه‌ها و بعضی از انواع رایج برونشیت، گلودرد و آنفولانزا تاثیر ندارند.

آنتی بیوتیک ها روند رشد باکتری ها را متوقف نموده و به کشتن آنها کمک میکند.

آنتی بیوتیک ها عوارض زیادی دارند:

  • ناراحتی های معده
    مصرف آنتی بیوتیک مشکلاتی مانند حالت تهوع و استفراغ و گرفتگی عضلات و اسهال را برای معده و دستگاه گوارش ایجاد میکند.
    از جمله آنتی بیوتیک هایی که بیشتر منجر به این مشکلات میشوند عبارتند از سفالوسپورین‌ها، ماکرولیدها، پنی‌سیلین‌ها و فلوروکینولون‌ها
    توجه: آنتی بیوتیک های آموکسی‌سیلین و داکسی‌سایکلین را میتوانید همراه با غذا بخورید تا مشکلات کمتری برای شما ایجاد شود. برخی آنتی بیوتیک ها مانند تتراسایکلین را باید با معده خالی مصرف نمایید.
  • حساسیت به نور
    آنتی بیوتیک های تتراسایکلین میتوانند حساسیت پوستی مانند سوختگی پوست ماقبل آفتاب ایجاد کنند. برای مقابله با آن از کرم ضد آفتاب مناسب که در مقابل اشعه فرابنفش مقاوم هستند استفاده نمایید و همچنین از کلاه و عینک آفتابی استفاده نمایید.
  • تب
    مصرف آنتی بیوتیک هایی مانند بتالاکتام، سفالکسین، مینوسیکلین و سولفونامیدها
    موجب تب میشوند. و نباید نگران این مسئله باشید زیرا خود به خود حل میگردد ولی در صورتی که تا حداکثر ۴۸ ساعت تب برطرف نگردید به پزشک مراجعه کنید. و یا از داروهایی مانند تیلنول یا مورتین استفاده کنید.
  • تغییر رنگ دندان‌ها
    در برخی مواقع در کودکان زیر ۸ سال و در بانوان باردار مصرف آنتی بیوتیک هایی مانند تتراسایکلین و داکسی‌سایکلین میتواند موجب لکه دار شدن دندانهای آنها برای همیشه شود.
  • واکنش‌های آلرژیک
    نه تنها مصرف آنتی بیوتیک ها بلکه مصرف هرگونه داروی دیگری نیز میتواند منجر به حساسیتهای آلرژیک مانند مشکلات تنفسی، ورم زبان و گلو و کهیر شود. برای رفع مشکل حتما به پزشک مراجعه کنید.
  • سندرم استیون-جانسون (SJS)
    مصرف آنتی بیوتیک هایی مانند بتا‌لاکتام و سولفامتوکسازول در موارد نادری میتوانند موجب سندروم استیون جانسون شوند. این سندروم بسیار نادر بوده و بر اثر عفونت و برخی داروهای آلرژی زا ایجاد میگردد. نشانه های این سندروم عبارتند از کهیر ، درد و ناراحتی پوست و تب و سرف و ورم زبان و درد گلو ، در صورت بروز این مشکلات به پزشک مراجعه کنید.
  • واکنش‌های خونی
    مصرف آنتی بیوتیک های بتالاکتام و سولفامتوکسازول‌ میتواند مشکلاتی خونی مانند لکوپنی (کاهش گلبول های سفید خون که موجب عفونت شده) و ترومبوسیتوپنی (پایین آمدن سطح پلاکت های خون که موجب خونریزی و کبودی و لخته شدن خون شود) ایجاد نمایند. افرادی که سیستم ایمنی بدن آنها ضعیف است بیشتر در معرض این خطرها هستند.
    اگر با این موارد مواجه شدید حتما به پزشک مراجعه نمایید:

خون‌ریزی بدون وقفه؛

خون‌ریزی در ناحیه‌ی رکتوم (راست‌روده)

خروج موادی مانند دانه‌ی قهوه از دهان در هنگام سرفه کردن

  • مشکلات قلبی
    مصرف آنتی بیوتیک های فلوروکینولون مانند سیپروفلوکساسین یا اریترومایسین موجب مشکلات قلبی مانند فشار خون پایین و ضربات نامنظم قلب و مشکلات تنفسی میگردند. تربینافین (ضدقارچ) نیز می‌تواند چنین عوارضی داشته باشد.
  • تِندونیتیز
    مصرف آنتی بیوتیک هایی مانند سیپروفلوکساسین میتواند موجوب تندونیتیز شود. تندونیتیز به التهاب و سوزن تاندون (رشته های ضخیمی که استخوان ها را به ماهیچه ها وصل میکند) گفته میشود.
    این مشکل بیشتر در چه کسانی رخ میدهد:

نارسایی‌های کلیوی دارند؛

پیوند شش، قلب یا کلیه داشته‌اند؛

در گذشته مشکلاتی در ناحیه‌ی تاندون‌ها داشته‌اند؛

استروئید مصرف می‌کنند؛

بالای ۶۰ سال دارند.

  • تشنج (صرع)
    مصرف آنتی بیوتیک های سیپروفلوکساسین، ایمی‌پنم و آنتی‌بیوتیک‌های سفالوسپورین مانند سفکسیم و سفالکسین در موارد بسیار کمی میتوانند منجر به تشنج شوند. توصیه میشود کسانی که سابقه ی تشنج دارند قبل از مصرف این آنتی بیوتیک ها با پزشک مشورت نمایند. تا داروهایی تجویز کند که بتوانید به همراه آنتی بیوتیک ها مصرف نمایید و جلوی این مشکل گرفته شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوزده + 14 =