جمعه , ۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
چشمهای دورنگ - اختلال هتروکرومی Heterochromia iridum
چشمهای دورنگ - اختلال هتروکرومی Heterochromia iridum

دلیل متفاوت بودن رنگ دوچشم برخی افراد در چیست؟

چرا رنگ ۲ چشم برخی از افراد متفاوت است؟

بعضا افرادی را میبینیم که دارای چشمانی با دو رنگ متفاوت هستند و باعث خاص بودن آنها شده و حتی صفتی برای نامیدن آنها، مثلا میگویند فلانی همونکه دو چشمای دورنگ داره.

اما دلیل این دو رنگ بودن چشمها چیست؟

نوعی اختلال ژنتیکی به نام اختلال هتروکرومی مرکزی (Central heterochromia) موجب آن میشود. این اختلال دلیل تغیرات در میزان غلظت ملانین بدن است که باعث تغییر رنگ در اعضای دیگر بدن مانند رنگ پوست و رنگ مو نیز میگردد.

علاوه بر انسانها حیواناتی مانند سگ و گربه و اسب نیز دچار این اختلال میگردند.

در هنگام تولد رنگ چشمان نوزاد معمولا کمی روشن است و رفته رفته با گذشت زمان بعد از افزایش ملانین در بدن کودک و رسوب آن، رنگ واقعی چشمان او تشکیل میشود و این روند کاملا ژنتیکی است. پس رسوب ملانین در عنبیه چشم موجب تغییر رنگ چشمهای نوزاد میگرد.

عنبیه چشم مسئولیت دریافت نورهای ورودی به چشم را دارد، اگر فردی اختلال هتروکورمی داشته باشد پخش ملانین در چشمهایش بصورت نامتقارن انجام میشود و نتیجه ی آن متفاوت بودن رنگ دو چشم خواهد بود.

افراد با چشم های آبی کمترین ملانین و افراد با چشمهای قهوه ای بیشترین ملانین را دارند.

اختلالات هتروکرومی میتواند خوش خیم و یا بد خیم باشد. اگر خوش خیم باشد مشکلی در سلامتی فرد ندارد و نیازی هم به درمان آن نیست.

بیماری هایی مانند سندروم سولزبرگر، بورونویل، هیرشپرونگ، سندروم هورنر، سندروم پری رومبرگ و بیماری فون واردنبرگ نیز میتوانند باعث تغییر رنگ چشم شوند.

بیماری های غیر ژنتیکی مانند دیابت ، گلوکوم، جراحی چشم، آسیب دیدن چشم، سندروم پراکندگی رنگدانه های چشم، تورم چشم و تومورهای ناشی از امواج رادیو اکتیو نیز میتوانند موجب تغییر رنگ چشمها شوند.

اکثر کسانی که چشمهایی با دورنگ دارند، دارای یک چشم آبی و یک چشم قهوه ای هستند اما طیف های رنگی دیگری هم مشاهده شده است.

تشخیص اختلال هتروکرومی:

تشخیص این اختلال با معاینه بالینی توسط چشم پزشک و همچنین آزمایش خون و آزمایش روی کروموزومهای بدن صورت میگیرد.

درمان اختلال هتروکرومی:

اگر این اختلال فقط دلیل ژنتیکی داشته باشد و خوش خیم باشد دیگر نیازی به درمان ندارد و شخص میتواند از رنگها و زیبایی چشمان خود لذت ببرد. ولی فرد میتواند با استفاده از لنزهای طبی رنگی رنگ چشمان خود را یکسان کند.

 

 

 

Heterochromia iridum – ناهمرنگی عنبیه – عنبیه های دورنگ –

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

14 − هشت =