جمعه , ۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
مراقبت از نوزاد
مراقبت از نوزاد

مراقبت از نوزاد

مراقبت از نوزاد

زندگی داخل و خارج رحمی نوزاد و رشد و تکامل وی تحت تاثیر عوامل بسیاری از جمله عوامل ژنتیکی ، اجتماعی ، اقتصادی و محیطی قرار دارد. مثلا اگر مادری در دوره بارداری دچار بیماری قند یا مسمومیت حاملگی شود ، جنین داخل رحم وی نیز تحت تاثیر قرار گرفته و دچار بزرگی جثه و یا کاهش رشد در داخل رحم می شود.

در زایمان طبیعی برقراری ارتباط پوستی و عاطفی نوزاد و مادر و جریان شیر دهی سریعتر از زایمان با سزارین است. و بهتر است این تماس بلافاصله پس از تولد و در اتاق زایمان باشد . تماس پوست با پوست مادر و نوزاد می تواند بسیاری از مشکلات رفتاری نوزاد مانند پرخاشگری ، بزهکاری و … را در آینده کاهش دهد . بنابراین با مراقبت عاطفی و روانی بیشتر و حمایت از مادر و نوزاد توسط خانواده می توان به میزان قابل توجهی بار اجتماعی ، اقتصادی و روانی خانواده ها و جامعه را کم کرد.

مراقبت های لازم از نوزاد بلافاصله بعد از تولد:

  • می بایست بلافاصله بعد از تولد نوزاد را با حوله تمیز خشک نموده و گرم نگهداشت.
  • بلافاصله بعد از تولد ، نوزاد باید شروع به تنفس و یا گریه نماید و رنگ بدن وی صورتی باشد. جهت اطمینان از سلامتی نوزاد، پزشک ، نوزاد را از نظر تعداد ضربان قلب ، تعداد تنفس ، رنگ پوست ، قدرت عضلانی و پاسخ به رفلکس ها مورد ارزیابی قرار می دهد.
  • جهت برقرای ارتباط عاطفی بین مادر و نوزاد ، بایستی نوزاد بلافاصله بعد از تولد خشک و جهت برقراری تماس پوست به پوست با مادر روی شکم یا سینه مادر قرار گیرد.
  • در اتاق زایمان به نوزاد ویتامین K و هپاتیت تزریق می شود.
  • بعضی از نوزادان خصوصا نوزادانی که قبل از هفته ۴۰ حاملگی بدنیا می آیند و یا وزن زمان تولد آنها کمتر از ۲۵۰۰ گرم و یا بیش از ۴۰۰۰ گرم است ممکن است نیازمند مراقبت های حمایتی باشند.

رعایت نکات بهداشتی و شستشوی دست ها:

دست ها مهم ترین منبع انتقال میکروب به بدن نوزاد هستند . بنابراین لازم است قبل از هر گونه تماس با نوزاد حتما دست ها را با آب و صابون شستشو داد. شستشوی دست ها می بایست برای اولین تماس با نوزاد به مدت ۳ دقیقیه و سپس در طول روز هر بار به مدت ۱۰ تا ۱۵ ثانیه صورت گیرد.

مشخصات نوزاد:

پوست نوزاد:

در روز های اول تولد ممکن است پوست نوزاد قرمز ، صورتی و یا ارغوانی رنگ باشد.گاهی پوست نوزاد توسط پوشش چرب و سفید رنگی به نام ورنیک پوشید شده که از پوست محافظت می نماید و با اولین شست و شو پاک می شود.در صورت زردی ، کبودی رنگ پریدگی پوست نوزاد با پزشک مشورت شود.پوست بدن بعضی از نوزادان خصوصا نوزادان نارس نرم می باشد و در بعضی از نوزادان بویژه آنهایی که بعد از هفته ۴۰ بارداری بدنیا می آیند چروکیده همراه با پوسته ریزی است که طبیعی بوده و نیازی به چرب کردن ندارد. پوست نوزادان توسط موهای نرمی به نام لانگو پوشیده شده است که بعد از ۱ تا ۲ هفته بدن می روند.

در برخی نوزادان مویرگ های بعضی از نقاط پوست نظیر وسط پیشانی ، پشت گردن و روی پلک فوقانی ممکن است برجسته و صورتی رنگ باشد که به آنها اصطلاحا همانژیوم گفته می شود که طبیعی بوده و معمولا طی سال اول زندگی به تدریج محو می شوند.

در طی ۲ تا ۳ روز اول بثورات نوزادی به شکل برجستگی های سفید رنگ روی پوست نوزادان شایع بوده و در اکثر نقاط بدن به جز کف دست و پا ظاهر می شوند و بتدریج در طی یک هفته خود بخود از بین می روند. اما در صورتی که این بثورات قرمز و یا چرکی شود می بایست به پزشک مراجعه نمود.

حس لامسه نوزاد از ابتدای تولد وجود دارد و به همین علت نوزادان با تماس پوست به پوست با والدین آرام می شوندو به تحریکات دردناک پاسخ می دهند.

پوست نوزاد باید همیشه خشک و تمیز نگه داشته شود و نیازی به مصرف روغن و یا کرم خاصی برای چرب کردنپوست او نیست ( مگر در موارد استثنائی طبق توصیه پزشک و یا هنگام ماساژ).

برای درمان راش یا جوش های ریز و قرمزی که بین ران های نوزاد ظاهر می شود باید نواحی را تمیز و خشک و در معرض هوا قرار داد.

ضربان قلب نوزاد:

تعداد طبیعی ضربان قلب نوزاد بیشتر از تعداد طبیعی ضربان قلب بزرگسالان و حدود ۱۱۰ تا ۱۶۰ ضربه در دققه می باشد.ممکن است در هنگام خواب تعداد ضربان قلب تا ۸۵ ضربه در دقیقه کاهش یابد. ضمنا در هنگام گریه کردن تعداد ضربان قلب ، مختصری افزایش می یابد که طبیعی است.

تعداد تنفس نوزاد:

تعداد تنفس طبیعی نوزاد کمتر از ۶۰ تنفس در دقیقه است که این تعداد بیشتر از تعداد تنفس بزرگسالان می باشد. تنفس طبیعی باید بدون ناله باشد.

درجه حرارت نوزاد:

درجه حرارت طبیعی بدن نوزاد ۳۶/۵ درجه سانتی گراد می باشد. جهت تعیین درجه حرارت از زیر بغل می بایست دما سنج به مدت ۵ دقیقه در زیر بغل گذاشته شود که در حالت طبیعی ۳۶ تا ۳۷ درجه سانتی گراد است. برای جلوگیری از کاهش حرارت بدن نوزاد و سرد شدن وی می بایست:

  1. تماس پوست با پوست مادر و نوزاد طولانی تر شود.
  2. گرمای اتاق بین ۲۸ تا ۲۵ درجه سانتی گراد حفظ گردد.
  3. از پوش مناسب برای نوزاد استفاده شود.
  4. تغذیه از پستان مادر به طور مکرر از سرد شدن نوزاد جلوگیری می نماید.
  5. از گذاردن نوزاد روی سطوح سرد و کنار پنجره جهت تعویض پوشک و یا لباس خیس نوزاد خودداری شود و پوشک و لباس خیس نوزاد هر چه سریع تر تعویض گردد.
  6. سر نوزاد با کلاه پوشانده شود.

 

 

 

 

 

 

 

مراقبت لازم از نوزاد,نوزاد,درجه حرارت نوزاد,تعداد تنفس نوزاد,ضربان قلب نوزاد,پوست نوزاد,مشخصات نوزاد,نکات بهداشتی در مراقبت از نوزاد,بهداشت نوزادان و نکات مهم آن,نکات بهداشتی و شستشوی نوزاد,نکات مهم و ضروی برای حمام کردن نوزاد,,,,,,

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

16 + سیزده =