شنبه , ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۳
نفخ دوران بارداری
نفخ دوران بارداری

نفخ در دروان بارداری

نفخ دوران بارداری

در این مقاله میخوانید:

نفخ دوران بارداری چیست و چه عواملی موجب نفخ میشوند و برای کاهش نفخ دوران باردای باید چکار کنیم؟ و چه زمانی به دکتر مراجعه کنیم  و عوامل نفخ شکم در دروان بارداری کدامند؟

یکی از مشکلات رایج دوران بارداری، نفخ شکم است و میتوان گفت که تمامی زنهای باردار آنرا تجربه میکنند.

گازهای اضافی در معده جمع میشوند و موجب شکم درد میگردد. نفخ شکم در ماههای اول بارداری بیشتر است و هرچه به پایان بارداری میرسیم نفخ کمتر میشود. نفخ به این صورت است که احساس میکنید از پرخوری شکمتان درد میکند.

به همراه نفخ شکم ، حالت تهوع نیز برخی اوقات دیده میشود.

عواملی که موجب نفخ دوران بارداری میشوند :

  1. پروژسترون
    هورمونی بسیار ضروری در دروان بارداری بوده که موجب آروغ و نفخ و بادشکم  در دروان بارداری میگردد. هورمون پروژسترون بافتهای عضلانی و دستگاه گوارش را شل میکند و این موجب آزردگی دستگاه گوارش میشود.
  2. متورم شدن رحم
    عمل لانه گزینی توسط سلول تخم در دیواره رحم ، در هفته چهارم بارداری صورت میگیرد و تا زمان تکامل جفت ، تغذیه رویان (جنین) بر عهده دیواره رحم و عروق خونی و اندومتریوز است. و دیوراه رحم در این مدت ضخامت بیشتری پیدا میکند و از رویان محافظت میکند و این موجب افزایش جریان خون در ناحیه شکم شده و ضربان قلب را افزایش میدهد و نتیجه ی آن بزرگ شدن و متروم شدن رحم بوده که موجب اشغال فضای بیشتری در لگن میگردد و احساس نفخ و فشار در پایین شکم را موجب میگردد.
  3. یبوست
    در دوران بارداری ، جنین مقدار زیادی آب دریافت میکند و مدفوع مادر خشک میشود و حرکت مدفوع خشک به سمت رکتوم زمان طولانی تری میبرد و موجب تولید گاز بیشتر و نفخ میشود.
  4. گاز
    هورمونهای پروژسترون و ریلکسین موجب کشیده شدن لگن و تشکیل کانال زایمان میگردند و همچنین این دو هورمون حرکت مواد غذایی را کاهش میدهند و باکتری غذاها در روده شکسته میشود و گاز تولید میشود.
  5. افزایش
    وجود جنین موجب میشود مادر بیشتر گرسته شود و بیشتر غذا بخورد و افزایش وزن پیدا کند و کم تحرکی نیز موجب عدم هضم غذا و نفخ میگردد.

درمان نفخ در بارداری

حساسیت دستگاه گوارش در اوایل بارداری بسیار افزایش میابد و معمولا هر زن بارداری با مشکل نفخ روبرو میشود.

برای درمان نفخ در دوران بارداری نکات زیر را رعایت کنید:

  • مایعات زیاد بنوشید
    زیرا آب بدن بسیار کم میشود و دریافت مایعات مانند آب و آبمیوه تازه میتواند یبوست را و درنتیجه نفخ را درمان کند.
  • به آرامی غذا بخورید
    غذا را آرام آرام و در حجمهای کم میل کنید زیرا خوردن سریع غذا برای هضم آن نیز مشکل ایجاد میکند و همچنین با سریع خوردن ، هوا نیز وارد معده میشود.
  • غذاهای حاوی فیبر بخورید
    فیبر به جذب آب موجود در مواد غذایی کمک میکند و حرکت روده را بهتر کرده و در نتیجه نفخ را درمان میکند. توت فرنگی، غلات تصفیه شده و جو و سیب و هلو حاوی فیبر زیادی هستند.
  • غذاهای سرخ کردنی و نفخ آور نخورید
    غذاهای سرخ کردنی نخورید و همچنین پیاز و گلم و کلم بروکلی و لوبیا نیز نخورید زیرا نفخ آور هستند و غذاهای یخ زده هم نخورید هرچند نفخ نمی آورند اما حرکت روده را کند میکنند.
  • قندهای تصفیه شده نخورید
    دندانهای در دروان بارداری مراقبت ویژه ای نیاز دارند، بنا براین باید قند و شکر مصرف نکنید، علاوه بر آن نوشیدنی های کربوهیدارت دار مقدار زیادی فروکتوز دارند که موجب نفخ میشوند، بجای آن از میوه جاتی مانند موز و زردآلو و گلابی استفاده کنید.
  • جویدن آدامس ممنوع
    جویدن آدامس و موادی که حاوی سوربیتول هستند موجب نفخ میشود.
  • افزایش تعداد وعده ها و کم کردن حجم آن
    روزانه شش وعده غذا بخورید اما پرخوری نکنید زیرا نفخ شکم به همراه خواهد داشت.
  • روزانه ورزش کنید
    بعد از مشورت با پزشک ، ورزش کردن را شروع کنید زیرا بی تحرکی بر حرکت روده ها نیز تاثیر منفی داشته و موجب نفخ میشود.
  • تا حدی غذای تند بخورید
    مصرف غذاهای تند (اگر کمی تند باشد) به هضم غذا کمک میکند ، مصرف مواد غذایی مانند زنجبیل و آب لیمو و تربچه نیم ساعت قبل از غذا توصیه میشود.
  • دانه ی شنبلیله بخورید
    یک شب قبل از مصرف ، دانه های شنبلیله را در آب بیاندازید و روز بعد آن آب را بخورید زیرا برای درمان نفخ بسیار مناسب است.
  • عرق نعناع
    مصرف عرق نعناع نیز برای درمان نفخ مفید است.
  • داروهای حاوی ملین
    چنانچه نفخ شکمتان زیاد بود و موجب آزار شما گردید به پزشک مراجعه کنید تا داروی مورد نظر را تجویز نماید.

ورزش و تحرک برای درمان نفخ شکم در بارداری

انجام فعالیتهای بدنی در درمان نفخ و روان شدن حرکت روده ها تاثیر بسزایی دارد.

  • یوگا و ایلکسیشن: حرکات یوگا برای آرامش و رفع استرس بسیار مفید است.
  • حرکات نرم و کششی ورزشی با مشورت پزشک
  • پیاده روی روزانه

علاوه بر ورزش ، ترک سیگار نیز موجب اسیدیته شدن بدن شده و نفخ را کاهش میدهد. (البته سیگاه به خودی خود مضرات بسیار سنگینی بر جنین دارد)

چه زمانی برای درمان نفخ بارداری به دکتر مراجعه کنم؟

اگر شدت نفخ به گونه ای بود که موجب دل درد شدید و اسهال و خون در مدفوع شد باید به پزشک مراجعه کنید، اما اگر تنها نفخ و باد شکم باشد لزومی ندارد زیرا تقریبا تمامی بانوان باردار با پدیده ی نفخ مواجه میشوند( در افراد عادی روزانه بین ۱۴ الی ۲۳ بار ممکن است دفع نفخ رخ دهد که این آمار در زمان بارداری بیشتر نیز میشود پس نگران نباشید)

آیا میتوان گفت که وجود نفخ دلیل بر بارداری بودن است؟

هرچنهد نفخ یکی از اولین علائم بارداری به شمار میرود اما تشخیص نفخ دوران بارداری با نفخ دوران پریود بسیار سخت است و اگر حس سنگینی هم در شکم شما ایجاد شد حتما دلیل وجود نوزاد نیست بلگه تغییرات هورمون پروژسترون در بدن مادر این حس را بوجود می آورد. لذا برای تشخیص اولیه بارداری میتوانید از بی بی چک های موجود در بازار (از داروخانه های معتبر دریافت کنید) استفاده کنید و در صورت لزوم به پزشک و سونوگرافی مراجعه نمایید.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

نفخ دوران بارداری , درمان نفخ دوران بارداری, دلایل نفخ دوران باردار, نفخ و بارداری, مشکل نفخ در بارداری, چرا دوران بارداری شکم مادر نفخ میکند, عوامل نفخ بارداری, مشکل نفخ در بارداری, باد شکم در دروان بارداری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

چهارده − 6 =