شنبه , ۸ اردیبهشت ۱۴۰۳
تصلب شرایین Atherosclerosis
تصلب شرایین Atherosclerosis

بیماری تصلب شرایین

بیماری تصلب شرایین یا سختی سرخرگ ها

Atherosclerosis

تصلب شرایین ( آترواسکلروزیس ) یا سختی سرخرگ ها، نام یک بیماری بوده که با رسوب لیپید و کلسترول کم چگال بر روی دیواره داخلی سرخرگ های با قطر بزرگ و متوسط ایجاد می گردد. نتیجه این فرایند تشکیل پلاک های فیبری چربی یا آتروما می باشد، که با افزایش سن به تدریج ازدیاد یافته و سبب تنگی رگ شده و گردش خون را به خطر می اندازد که عواقب دیگری نیز در بردارد.

یکی از دلایل عمده مرگ و میر بزرگسالان در جوامع پیشرفته، بیماری تصلب شرایین است. طوری که به تنهایی سالانه حدود سیصد هزار مرگ قلبی مرتبط را در برمی گیرد. در واقع گرفتگی عروق اصلی ترین علت حمله قلبی، سکته مغزی و بیماریهای عروقی است.

نشانه بیماری تصلب شرایین کدامند؟

بیماری آترواسکلروزیس معمولا تا زمانی که بیش از ۷۰ درصد فضای داخلی رگ را نگیرد هیچ علائمی ندارد. نشانه های وابسته به محل انسداد و ایجاد تنگی عروق خونی می باشد،که احتمال دارد در هر نقطه از بدن به وجود آید.

  • چنانچه رگهای تامین کننده قلب یا عروق کرونر دچار تنگی شده باشد، درد موضعی غیر قابل تحملی در قفسه سینه رخ می دهد، و اگر این رگها مسدود شوند حمله قلبی اتفاق می افتد. همچنین احتمال دارد ریتم قلب غیر عادی شده و در پی آن نارسایی قلبی حاصل گردد.
  • انسداد شاهرگ که تغذیه کننده مغز است میتواند منجر به سکته شود.
  • انسداد رگهای پا، احتمال دارد ایجاد گرفتگی شدید عضلانی نماید.
  • افرادی که سن آنها بالای ۵۵ سال است، رگهای تامین کننده یک یا هر دوکلیه می تواند مسدود و تنگ شود، در اغلب موارد باعث نارسایی کلیوی یا فشار خون بالا و خطرناکی میشوند.

با تو جه به اینکه آترواسکلروزیس یک رگ را به تدریج تنگ و تنگ تر می کند، بافت تامین شونده توسط آن رگ، خون و اکسیژن کافی را دریافت نمی کند.

نخستین علامت تنگی یک رگ، درد و گرفتگی در لحظه ای است که دیگر خون نمی تواند به خوبی پاسخگوی نیاز بافت به اکسیژن باشد. بنابراین همان گونه که تصلب شرایین یک رگ را کم کم تنگ میکند ، نشانه های آن نیز به تدریج و به طور مرموزی گسترش می یابند. اما گاهی اوقات علائم اولیه این بیماری به طور ناگهانی بروز می کنند، زیرا انسداد ممکن است به طور ناگهانی اتفاق بیافتد. برای مثال؛ زمانی که یک رگ خونی توسط این بیماری تنگ شود و یک لخته خون در آن رگ گیر کند رگ مسدود شده، و موجب حمله قلبی و یا سکته قلبی می شود.

چه عواملی سبب تصلب شرایین میشوند؟

وظیفه رگها انتقال خون از قلب به دیگر نقاط بدن می باشد، رگ ها از آندوتلیوم تشکیل شده اند، آندوتلیوم مسئول سالم و نرم نگاه داشتن رگها است، تا جریان خون به خوبی و راحتی صورت گیرد.

براساس تحقیقات انجام شده و طبق گفته متخصصین، بیماری تصلب شراییین از جای شروع میشود که آندوتلیوم به علت فشار خون بالا، کشیدن سیگار و یا کلسترول بالا آسیب می بیند، در نتیجه آسیب به وجود آمده موجب به وجود آمدن پلاک میشود. زمانی که کلسترول از آندوتلیوم آسیب دیده عبور می کند کلسترول وارد دیواره رگ شده و گلبولهای سفید بدن کلسترول را جذب خود می کنند، به همین ترتیب کم کم تجمع کلسترول و سلول به رسوب در رگها تبدیل میشود، پلاک ها در اثر حرکت کلسترول و بقای سلولی ایجاد میشوند، که سبب به وجود آمدن برآمدگی در دیواره رگ شده و با توسعه گرفتگی این برآمدگی نیز به تدریج بزرگ میشود، که در پی آن رگ را به صورت کامل مسدود می کند. در واقع این فرآیند با گذشت زمان در کل بدن رخ خواهد داد، با این حال نه تنها فرد در معرض حمله قلبی قرار می گیرد، بلکه سکته مغزی و عواقب جبران ناپذیر دیگر را نیز در پی خواهد داشت.

تصلب شرایین تا سنین میانسالی و بیشتر از آن، هیچ گونه نشانه ای ندارد. ولی زمانی که رگها به باریکترین حد خود می رسند، خون لخته می شود و باعث درد شدید خواهد شد. رگهای مسدود شده در بعضی از مواقع پاره می شوند و لخته های خون در مسیر رگ به حرکت در می آیند .

در افرادی که به سن چهل سالگی رسیده اند، احتمال اینکه دچار تصلب شرایین شوند ۵٠٪ می باشد. با بالا رفتن سن خطر این بیماری نیز افزایش می یابد. اکثر افراد ۶٠ سال به بالا ممکن است، دچار عارضه تصلب شرایین شوند، اما علائم قابل تشخیص برای این افراد در دست نیست. خبر خوب اینکه ، به نسبت ٣٠ سال گذشته ، مرگ و میر ناشی از این بیماری ٢۵٪ کاهش یافته است . که این موضوع را مدیون بهبود در تغییر شیوه زندگی و پیشرفت علم پزشکی هستیم .

پیشگیری و درمان تصلب شرایین یا آترواسکلروزیس:

این بیماری با وجود سرعت پیشرفتی که دارد قابل پیشگیری است، فاکتورهای خطرناک که علل ۹۰ درصد از حملات قلبی است شامل؛ سیگار کشیدن، کلسترول و فشار خون بالا، چاقی بخصوص در اطراف شکم، دیابت، استرس، تغذیه ناسالم و عدم خوردن سبزیجات و میوجات، ورزش نکردن و مصرف بیش از اندازه الکل می باشد.

تغییر در روش زندگی می تواند جلوی پیشرفت این بیماری را بگیرد و یا حتی آن را متوقف سازد. البته تغیراتی چون، ترک سیگار و ورزش کردن و.. به معنای از بین رفتن این بیماری نیست اما تحقیقات نشان می دهد که خطر حملات قلبی و سکته مغزی را کاهش می دهد.

داروهایی پیشرفت تصلب شرایین را کاهش میدهند، این داروها مخصوص کلسترول و فشار خون بالا هستند. عملهای پیشرفته نیز وجود دارد که رگهای خونی مسدود شده را باز می کنند، آنژیوگرافی و  استنت گذاری رایج ترین عمل قلبی برای باز کردن عروق است.

عمل بای پس: در عمل بای پس جراحان یک رگ سالم که معمولا از پا می باشد را جدا می کنند که جایگزین رگ مسدود میشود.

لازم به ذکر است که عملها عوارض جانبی جبران ناپذیری دارند و اکثرا پزشکان بر روی افرادی که دردهای شدیدی دارند انجام می دهند.

 

 

 

 

 

 

بیماری تصلب شرایین یا سختی سرخرگ ها, تصلب شرایین چیست؟, نشانه های تصلب شرایین کدامند, بیماری آترواسکلروزیس, چه عواملی سبب تصلب شرایین میشود؟, علائم تصلب شرایین یا آترواسکلروزیس , پیشگیری و درمان تصلب شرایین یا آترواسکلروزیس, درمان تصلب شرایین, تصلب شرایین یکی از دلایل عمده مرگ و میر بزرگسالان, درمان سختی سرخرگ ها چیست, چه کسانی دچار تصلب شرایین میشوند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هفده − هفده =