جمعه , ۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
عوارض و خطراب بی خوابی Insomnia Dangers
عوارض و خطراب بی خوابی Insomnia Dangers

عوارض و خطراب بی خوابی Insomnia Dangers

عوارض کم خوابی و بی خوابی

عملکرد یا فرآیند خواب تقریبا به طور کامل شناخته شده است. آزمایشاتی بر روی آن دسته از جوندگانی که با فقدان شدید خواب مواجه شدند انجام گردید و بعد از چند هفته همگی مردند.

خواب فرآیندی مهم در تجدید قوا برای بدن و مغز و یا ذخیره انرژی برای فعالیت های روزانه و توانایی تمرکز در طول روز است.

کم خوابی و بی خوابی به طرز فوق العاده ای بر روی سلامتی، فعالیت و ایمنی بدن تاثیر میگذارد. یکی از مشکلات عمده جوامع امروزی عوارض کم خوابی است، این موضوع میتواند تاثیرات مخربی از نظر جسمی و روحی برای افردا در پی داشته باشد.

افرادی که از خواب کافی محروم می مانند، دچار افسردگی و توهم می شوند. حالت چهره فرد بی خواب، کشیده و بی حرکت می شود، محرومیت از خواب اغلب به پرخاشگری، بیمناکی، و یا افسردگی  منجر می شود.

خواب ناکافی ریتم طبیعی بدن را مختل می کند و این باعث می شود توانایی مغز برای یادگیری اطلاعات جدید کاهش یابد. طبق تحقیقات انجام شده مشکل روابط عاطفی در مبتلایان به بی خوابی چهار برابر بیشتر از سایر افراد است. همچنین احتمال بیماری قلبی نیز وجود دارد.

عوارض خطرناک کم خوابی شامل:

۱- سردرد:

بر اثر کم خوابی دردهای مزمنی نظیر میگرن شدت میگیرند. طبق تحقیقات انجام شده ۳۶ تا ۵۸ درصد از افرادی که دچار اختلالات تنفسی در زمان خواب هستند پس از بیدار شدن با سردرد شدید روبه رو میشوند، علت آن بیدار شدن های متوالی در طول خواب است که منجر به بی خوابی میشود.

۲- چاقی:

افرادی که از بی خوابی رنج میبرند، دچار اختلالات هورمونی شده در نتیجه اشتهای آنها برای غذای پرکالری بیشترمی شود.

۳- بد خلقی:

بد اخلاقی مورد مشهودی از کم خوابی است. برای مثال میتوان به ایجاد مزاحمت در زمانی اشاره کرد که این افراد مشغول کارهستند.

۴- مشکلات بینایی:

از جمله  اختلالاتی که بر اثر کم خوابی میتواند ایجاد شود دید تونلی، دوبینی و تار شدن بینایی است. هر چه میزان بی خوابی بیشتر باشد این اختلالات بیشتر شده، زیرا میزان بی خوابی رابطه ی مستقیمی با این مشکلات دارد و حتی باعث توهم نیز میشود.

۵- آسیب پذیری در برابر بیماری:

سیستم دفاعی بدن وظیفه مبارزه با انواع  باکتری ها را دارد. در صورت بی خوابی، سیستم دفاعی بدن  به اندازه ای ضعیف می شود که تا حدودی توان آن برای مبارزه با میکرو ارگانیسم ها از بین می رود.

۶- اختلال در یادگیری:

حافظه کوتاه مدت بخش مهمی از چرخه یادگیری است. بی خوابی برحافظه کوتاه مدت تاثیر می گذارد. براساس مطالعات انجام شده تمایل به یادگیری و مطالعه یک موضوع برای اولین بار و تکرار آن برای افراد دارای بی خوابی بسیار مشکل بوده و این تاثیر منفی بعد از خواب و استراحت کافی از بین می رود.

۷- کاهش سرعت عمل:

محققان دو گروه از دانشجویان را مورد آزمایش قرار داده اند، با این تفاوت که یکی از دو گروه در میان تست خوابیده اند، ولی گروه دیگراجازه نداشته اند. نتیجه ی این تست روشنگر این موضوع است که افرادی که خوابیده اند، به سوالات بهتر پاسخ داده اند.

۸- افزایش بیماری قلبی:

غلظت پروتئینی واکنش نوع C که یکی از علامت های ابتلا به بیماری های قلبی است در افرادی که کم خواب هستند، بیش از سایرین به چشم می خورد.

۹- ابتلا به دیابت:

ساعاتی که بدن بر اساس ساز و کارش  برای خوابیدن و کاهش متابولیسم بیدار می ماند، در صورت استمرار می تواند منجر به ایجاد مقاومت در مقابل انسولین و در پی آن ابتلا به دیابت نوع دوم شود.

برخی از سایر عوارض کم خوابی عبارت اند از:

  • عدم تمرکز و حواس پرتی
  • زیاد شدن غیر عادی ادرار
  • اختلال در تکلم
  • مشکلات سیستم گوارشی
  • اختلالات ژنتیکی
  • ضعف قدرت استدلال و قضاوت
  • تصمیم گیری های پر خطر که دراین شرایط بخش های مرتبط با ترس از خطر در مغز کاهش میابد.

در سال ۱۹۴۲ میلادی متوسط ساعت خواب هشت ساعت بوده، با حال این میزان به ۶٫۸ ساعت در هر شب رسیده است. میزان متوسط خواب ایده آل برای هر فرد بالغ در طول ۲۴ ساعت شبانه روز بین ۷ تا ۹ ساعت است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

10 − سه =